Osmanović: Pitanje nastave maternjeg jezika u Brčkom uspješno riješeno

Pravo na jezik je jedno od osnovnih ljudskih prava, ali to pravo se danas širom svijeta, pa i u nekim dijelovima Bosne i Hercegovine, ne poštuje – ocijenio je za Fenu u povodu Međunarodnog dana maternjeg jezika šef Odjeljenja za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta BiH Senad Osmanović.

Ističe da je pitanje nastave maternjeg jezika u Brčkom uspješno riješeno.

U osnovnim i srednjim školama u Brčko distriktu BiH učenici različitih nacionalnosti zajedno pohađaju nastavu, dok se nastava maternjih jezika realizira u grupama formiranim prema kriteriju izbora maternjeg jezika za koji se učenici opredijele.

Dosadašnja iskustva pokazuju da je ovo dobro rješenje jer garantira slobodu izučavanja maternjeg jezika za svakog učenika. Do sada nije bilo slučajeva da je nekome smetao ovakav način izvođenja nastave, a osim toga pokazao se kao održiv i funkcionalan – naglasio Osmanović.

Smatra da bi brčanski model izvođenja nastave maternjeg jezika mogao biti primjer dobrog rješenja za pitanje izvođenja nastave maternjeg jezika i u drugim multietničnim sredinama u BiH te je ovom prilikom čestitao učenicima i nastavnicima Međunarodni dan maternjeg jezika.

Ovaj datum u Brčkom će obilježiti i nacionalna kulturna društva.

BZK “Preporod” Brčko će sutra u Domu kulture upriličiti Godišnji koncert na kojem će biti predstavljene aktivnosti Preporodovih sekcija iz protekle godine.

Također, u prostorijama Kulturno-administrativnog centra “Patrijah srpski Pavle” je za ovu priliku planirana tribina pod nazivom “Srpski jezik i srpska ćirilica” na kojoj će se prisutnima obratiti ministar prosvjete i kulture RS Natalija Trivić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić, prosvjetni savjetnik za srpski jezik i književnost Silva Dobraš i prof. dr Biljana Samardžić.

UNESCO je 1999. godine na 30. zasjedanju Glavne skupštine na prijedlog Bangladeša proglasio 21. februar, Međunarodnim danom maternjeg jezika.

 

 

 

 

(hayat.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime