Optužena Nada Elez tvrdi da ima završenu subspecijalizaciju

Nakon što su lokalni mediji objavili saopštenje Tužilaštva Brčko distrikta u kome obavještavaju javnost da su podignute optužnice protiv tri doktorke iz JZU “Zdravstveni centar Brčko” koje se terete da su prilikom izdavanja medicinske dokumentacije koristile zvanja koja nisu stekla, reagovala je jedna od optuženih Nada Elez.

Njoj se u optužnici stavlja na teret “da je radeći na poslovima ljekara, u medicinskim dokumentima koje je izdavala, navodila nepripadajuće subspecijalističko zvanje neonatologa”.

Elezova tvrdi da je neonatolog punih 30 godina, a da s tom subspecijalizacijom samo u Brčkom radi 20 godina.

- Reklama -

– Primljena sam davne 1998. godine u Bolnicu Brčko kao deficitaran kadar – neonatolog i ubrzo sam u Odjeljenju za ginekologiju i akušerstvo uspostavila Neonatološku ambulantu, gdje sam bila uvažavana i od kolega i od roditelja mojih pacijenata – ističe ova 64-godišnja žena.

Svoju priču Elezova zapravo počinje o samom sticanju zvanja neoonatologa i perinatologa još 1988. godine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

– U to vrijeme jedina subspecijalizacija perinatologije i neonatologije bila je u Zagrebu, gdje su dolazili ljekari iz cijele bivše države. Imali smo dva kondezovana semestra, sa nastavom od 7.00 do 19.00 časova. Imali smo predavanja I vježbe pred eminentnim profesorima iz tog perioda. Nakon slušanja prvog i drugog semestra polagali smo ispite, a kada smo to završili čekao nas je završni ispit. O svemu tome imam dokumente, ali još mi ih niko iz tužilaštva ili policije nije tražio, mada sam ih predala i Službi za ljudske resurse u brčanskoj bolnici – kaže Elezova.

Kada je završila u Zagrebu, odmah se iste te 1988. zaposlila kao neonatolog u regionalnom centru u Zenici ali, ne zadugo, konkurisala je na Ginekološkoj klinici u Sarajevu, gdje je primljena. Tamo je radila sve do aprila 1992. godine, a izbijanjem rata u Sarajevu, sa dvoje svoje djece odlazi u izbjeglištvo u Sopot. Ističe da je u Srbiji radila tri godine kao šef neonatologije, a onda se sele u Bar, odakle 1998. i dolazi u Brčko.

– Moja potvrda o subspecijalizaciji sa Medicinskog fakulteta u Zagrebu je sve vrijeme važila je svuda, a sada je priznata i u Evropskoj uniji, međutim neko je požurio da mi na samom kraju radne karijere zagorča život – kaže doktorka Elez.

Kaže da ne može da vjeruje da se neko “sjetio” da pred njen odlazak u penziju podiže optužnicu iako je kao neonatolog radila punih 20 godina u Brčkom, a da pri tom niko od nje nije ni tražio ispravu o završenoj subspecijalizaciji. Takođe smatra čudnim da se istraga protiv nje završila tako brzo i da je niko nije obavještavao o tome, sve do prije nekoliko dana.

I preostale dvije doktorke su optužene na sličan način. Kako je saopšteno iz Tužilaštva Brčko distrikta “one su optužene da su izdavale i ovjeravale otpusnice odnosno nalaze i mišljenja, koji imaju bitan uticaj na dokaznu snagu u postupku liječenja, navodeći nepripadajuća subspecijalistička zvanja pedijatar Nada Elez – neonatologa, transfuliolog Nadežda Peulić (63) – hematologa, a internista Vesna Vujačić Petrović (55)– onkologa” navodi se u saopštenju.

Sve tri su optužene za krivična djela Posebni slučajevi krivotvorenja isprave prema Krivičnom zakonu Brčko distrikta za koje je zaprijećena kazna zatvora u trajanju od tri mjeseca do pet godina.

(rtvhit.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime