spot_img
spot_img

ОХР: Брчко треба убрзати реформе

spot_img
spot_img
spot_img

Предсједавајући арбитар Арбитражног трибунала за Брчко, амбасадор Клинт Вилијамсон, у оквиру својих редовних дужности ове се седмице састао са званичницима Владе и Скупштине Брчко Дистрикта, главним тужиоцем Дистрикта и предсједницом Уставног суда БиХ, како би оцијенио напредак и поштивање одредби Коначне арбитражне одлуке за Брчко.

Заједно са првим замјеником високог представника и супервизором за Брчко Џонатаном Менутијем, арбитар се у сриједу састао с предсједницом Уставног суда БиХ Валеријом Галић како би размотрили активности Суда и његову улогу на основу Амандмана I на Устав БиХ у погледу надлежности Уставног суда за питања која се односе на статус Брчког, у складу с одредбама Коначне арбитражне одлуке за Брчко.

Такође су се састали и са главним тужиоцем Брчко Дистрикта Зекеријом Мујкановићем са којим су разговарали о стању владавине права у Дистрикту и раду правосудних органа Дистрикта, посебно када је у питању борба против корупције и сукоб интереса.

Први замјеник високог представника Менути и предсједавајући арбитар Вилијамсон састали су се у четвртак са градоначелником Брчког Зијадом Нишићем, замјеником градоначелника Антом Домићем, предсједником Скупштине Дистрикта Синишом Милићем и замјеником предсједника Скупштине Ивом Филиповићем. С обзиром да је прошло неколико мјесеци од дјелимичне реконструкције Владе Дистрикта, ово је била добра прилика да се предсједавајући арбитар из прве руке информира о напретку постигнутом у провођењу реформи које се односе на добру управу, економски развој и борбу против корупције.

„Брчко треба убрзати свој тренутни реформски темпо у циљу потпуне проведбе Коначне арбитражне одлуке. У томе треба имати непрекидну и недвосмислену подршку како ентитетског, тако и државног нивоа, укључујући и осигурање неометаног рада свих институција потребних за функционирање Дистрикта. То се посебно односи на рад Уставног суда БиХ.

Ово је обавеза свих нивоа власти у БиХ у складу са Коначном арбитражном одлуком. Надлежност Арбитражног трибунала за Брчко наставља се до окончања супервизије, када се за то стекну неопходни услови“, закључио је предсједавајући арбитар Вилијамсон.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img