Održana vanredna sjednica Skupštine: Finansiranje uvećano za 5.500.000,00 KM

Skupština Brčko distrikta BiH usvojila je danas na vanrednoj sjednici Odluku o izmjenama i dopunama Budžeta Brčko distrikta BiH za 2020. godinu kojom je za 5.500.000,00 KM uvećano finansiranje, nakon čega ukupan Budžet Distrikta za ovu godinu iznosi 261.739.993,00 KM.

Ova sredstva raspoređena su Odjeljenju za privredni razvoj, sport i kulturu za subvencije privatnim preduzećima i preduzetnicima u skladu sa Programom mjera za sanaciju šteta u privrednim subjektima Brčko distrikta nastalih ograničenjem rada zbog pandemije izazvane virusom korona.

– Prvi rebalans je kako smo i najavljivali ovih dana u funkciji podrške privredi u smislu očuvanja radnih mjesta na području Brčko distrikta. Usvojen je iz primarnog suficita iz prošle godine – izjavio je nakon sjednice predsjednik Skupštine Esed Kadrić.

Poslanici su u prvom čitanju usvojili Nacrt zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih stanjem prirodne nesreće zbog KOVIDA-19 u Brčko distriktu BiH.

– Na ovaj način ćemo ozakoniti i učiniti obaveznim subvencije privredi, bilo da se radi o punoj podršci u iznosu minimalnih plata sa doprinosima, bilo da se radi samo o doprinosima privrednim subjektima kojima nije bio zabranjen rad. Razmatraju se i mogućnosti oslobađanja od određenih poreskih obaveza koje su propisane našim lokalnim zakonima, prevashodno Zakona o porezu na dobit čija bi implikacija, ukoliko tu odredbu usvojimo, iznosila oko 12.500.000,00 KM miliona KM – rekao je predsjednik Kadrić.

Skupština je usvojila i dvije odluke o izdvajanju sredstava iz rezervi budžeta. Donesena je Odluka o odobravanju 140.000,00 KM iz sredstava za pomoć u radu i aktivnostima Crvenog krsta Brčko distrikta BiH. Odlukom je precizirano da je 100.000,00 KM namijenjeno za pomoć u radu zbog povećanog obima aktivnosti, dok je 40.000,00 KM namijenjeno za nabavku namirnica i lijekova za lica u karantinu, izolaciji, samoizolaciji, licima koja su u povećanom riziku obolijevanja od virusa KOVID-19 i licima u potrebi tokom trajanja krize.

Druga odluka o odobravanju izdvajanja 30.000,00 KM iz sredstava rezervi budžeta je simbolična pomoć gradu Zagrebu koji je nedavno bio pogođen zemljotresom.

Na predlog Pravosudne komisije po hitnom postupku je usvojen Zakon o dopuni Zakona o krivičnom postupku koji će omogućiti onlajn suđenja dok traje opasnost KOVID-19. Predlog zakona o rokovima i postupanju u sudskim postupcima za vrijeme stanja prirodne nesreće na teritoriji Brčko distrikta biće razmatran u dva čitanja.

– Opredijelili smo se da Predlog zakona o rokovima i postupanju u sudskim postupcima za vrijeme stanja prirodne nesreće razmatramo u dva čitanja kako bi ga dodatno analizirali sa aspekta ljudskih prava i postupanja pravosuđa u ovim kriznim situacijama – rekao je predsjednik Kadrić. Istakao je da će dodatne konsultacije poslaničkih klubova biti obavljene i u vezi sa predloženim izmjenama i dopunama Poslovnika o radu Skupštine koje trebaju omogućiti da se sjednice Skupštine održavaju telefonskim ili elektronskim putem u vrijeme proglašene prirodne i druge nesreće ili drugog vanrednog stanja.

 

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime