Održana godišnja konferencija za medije Vlade i Skupštine Brčko distrikta - nula49.com
spot_img
spot_img

Održana godišnja konferencija za medije Vlade i Skupštine Brčko distrikta

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

U prostorijama Skupštine Brčko distrikta BiH održana je godišnja konferencija za medije Vlade i Skupštine Brčko distrikta BiH.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH prim. dr Zijad Nišić ovom prilikom predstavio je rad izvršne i zakonodavne vlasti u proteklom periodu.

Za početak je podsjetio na štrajk zdravstvenih radnika koji je uspješno riješen.

„Podigli smo plate za 8% i varijabilni dio plate te smo ustanovili da od nove godine povećanje ide za još 5%. Pored toga, ustanovit ćemo i putne troškove za radnike javne uprave, a očekujemo da će ovo pratiti i realni sektor. Nakon štrajka zdravstvenih radnika bio je i štrajk javne uprave koji smo uspješno riješili povećanjem plate od 5%. Za kategorije radnika koji su imali plate ispod 1.200,00 KM ustanovili smo jednokratnu novčanu pomoć od 400,00 KM čime su obuhvaćeni svi radnici javne uprave kao i radnici javnih preduzeća“, kazao je gradonačelnik.

Gradonačelnik Nišić je istakao da prema svim parametrima Brčko distrikt BiH ide uzlaznom putanjom.

„U Brčko distrikt BiH je u ovom periodu u obliku granta i kredita isporučeno oko sto miliona KM. Deset miliona KM izdvojeno je za rekonstrukciju Savskog mosta. Političkim naporom obezbijedili smo da rekonstrukciju ovog mosta u potpunosti preuzmu vlade Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Prije nekoliko dana potpisan je i Memorandum o razumijevanju između Vlade Distrikta, Češke razvojne agencije i CARE International čime je započela provedba projekta Socioekonomska inkluzija u Brčko distriktu BiH u vrijednosti od 2,7 miliona KM. Također, od Evropske unije dobili smo 1,4 miliona KM za utopljavanje objekata i finansijsku pomoć energetski siromašnim porodicama. Od Evropske banke za obnovu i razvoj dobili smo 625,000,00 eura za projekat Zeleni gradovi i za operativnu efikasnost JP „Komunalno Brčko“. Također, od Evropske banke za obnovu i razvoj dobili smo i sredstva za lučku dizalicu nosivosti 27 tona u vrijednosti od tri miliona eura. Što se tiče kreditnih zaduženja, tu je kredit od Svjetske banke u vrijednosti od 25 miliona eura koji je predviđen za pet kapitalnih projekata: zatvaranje deponije na Ilićki; Centar za upravljanje otpadom; regulacija rijeka Blizna i Brka i biciklistička staza u dužini od 47 km“, istakao je Nišić.

On je dodao da je u ovom periodu ostvaren visok razvoj infrastrukture naglasivši i preduzete korake u rješavanju pitanja vodosnabdijevanja.

„Potpisali smo ugovor o dodatnom kreditnom zaduženju kod Evropske centralne banke u iznosu od 6,5 miliona eura za glavni transportni cjevovod čime će se osigurati dugoročno i kvalitetno vodosnabdijevanje građana Distrikta“, kazao je Nišić.

Govoreći o sektoru zdravstva, Nišić je istakao da parametri ukazuju na to da se zdravstvo stabilizira navodeći da je u toku rekonstrukcija pedijatrijskog i hirurškog odjeljenja u vrijednosti od oko 2 miliona KM.

„Nabavljeno je nekoliko rendgen aparata i sanitetskih vozila, a uskoro šaljemo na specijalizaciju oko dvadeset mladih ljekara. Imamo planu da u polovini sljedeće godine proširimo mrežu zdravstvene zaštite, da ustanovimo dvije ambulatne porodične/obiteljske medicine u naselju Ilićka i u tri tima porodične medicine u naseljima Brod, Lipovac i Stari Rasadnik“, kazao je Nišić.

Što se tiče oblasti obrazovanja, on je podsjetio i na uspostavu školskog sporta i promjenu Pravilnika o stipendijama. Promjenom ovog pravilnika stipendije će dobiti svi koji se prijave iz populacije Roma, djeca bez ijednog roditelja i djeca sa invaliditetom, a do sada su dobijali samo po pet stipendija iz svake grupe.

Nišić je naglasio da su u svim oblastima zabilježeni značajni rezultati podsjetivši i na uspostavu putne komunikacije Rašljani – Srebrenik.

„U ovom periodu održani su sastanci sa oko dvadeset ambasadora. Prisustvovao sam važnim događajima na kojima se govorilo o problemima perspektivi Brčko distrikta BiH čime je Distrikt ušao u fokus političke pažnje. Mogu reći da se dešava ekspanzija sveukupnog razvoja Distrikta“, zaključio je Nišić.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić je naveo da je u ovoj godini održano osamnaest redovnih sjednica Skupštine te pet vanrednih.

„Smatram da je Vlada Distrikta u proteklom periodu uradila dobar posao i sigurno je da ćemo mi u godini koja je pred nama, sa stanovišta Skupštine, učiniti da budemo podrška svim projektima koji su u funkciji razvoja Distrikta. Uprkos svim izazovima, možemo ocijeniti da godinu završavamo vrlo uspješno. Izmjenom određenih zakonskih rješenja, prije svega izmjenama Zakona o budžetu pripremili smo realizaciju značajnog kapitalnog budžeta za narednu godinu, budući da taj zakon definiše da se mogu budžetirati samo projekti koji imaju građevinsku dozvolu“, kazao je Milić podsjetivši i na izmjene Zakona o javno-privatnom partnerstvu.

Milić je za kraj izrazio nadu da će iduća godina, uprkos izborima, biti godina ubrzanog razvoja Distrikta.

Zamjenik gradonačelnika dr. Anto Domić je kazao da su pri kraju određeni reformski zakoni koji će unaprijediti funkcioniranje javne uprave što je vrlo važno za put Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji. Domić je istakao i projekat Zelena agenda podsjetivši na dvije konferencije koje su privukle značajnu pažnju.

„Po prvi puta od uspostave Brčko distrikta BiH utvrdili smo reprezentativnost sindikata što je prvi korak ka kolektivnom kolektivnom pregovaranju i putu ka postizanju kolektivnog ugovora koji nedostaje u Distriktu, a koji će podignuti prava uposlenika i omogućiti povećanje plaća“, istakao je Domić.

Domić je izdvojio i nekoliko projekata sa liste javno-privatnog parnerstva posebno istakavši gradnju Onkološkog centra u kojem bi se liječili pacijenti sa malignim oboljenjima, uključujući radioterapiju/terapiju zračenjem, a koja se do sada provodila u kliničkim centrima u Bosni i Hercegovini, Republici Hrvatskoj i Republici Srbiji. On je ovom prilikom napomenuo i odlučnu reakciju usljed pojave bolesti afričke svinjske kuge.

Potpredsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Ivo Filipović pomenuo je usvajanje dva zakona, četrnaest izmjena i dopuna zakona te jedanaest odluka.

„Kroz ovu godinu bilo je određenih poteškoća, ali uistinu i to govori da su institucije snažne i da funkcioniraju bez obzira na poteškoće“, kazao je Filipović.

Glavni koordinator Vlade Brčko distrikta BiH Željko Antić podsjetio je na potpisivanje memoranduma sa Studen grupacijom i formiranje komisije koja prati realizaciju određenih projekata. Antić je ovom prilikom je izjavio da očekuje da će Vlada u skupštinsku proceduru uputiti još nekoliko regulacionih planova.

Nakon zajedničke konferencije, organizovano je druženje sa predstavnicima medija. Čelnici Distrikta su im se ovom prilikom zahvalili na podršci i kvalitetnoj saradnji.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img