spot_img
spot_img

Održan radni sastanak Savjeta nacionalnih manjina Brčko distrikta i Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske

Published:

spot_img

U sali Skupštine Brčko distrikta BiH danas je održan radni sastanak Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske i Savjeta nacionalnih manjina Distrikta s ciljem unapređivanja dalje saradnje postojećih savjeta nacionalnih manjina.

Predsjednik Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske Franjo Rover poručio je da se dobrom međusobnom saradnjom može omogućiti bolji život nacionalnih manjina u BiH te da će se raditi na formiranju saveza na nivou Federacije i BiH.

On je napomenuo da se radi na utvrđivanju datuma koji bi bio dan nacionalnih manjina u BiH te da je predlog da se prvo obilježavanje organizuje u Brčko distriktu.

Rover je istakao da prema podacima Saveza ima tri puta više nacionalnih manjina u BiH nego što je to pokazao zadnji popis stanovništva.

„Zadnji popis nije adekvatan i mi ga ne priznajemo. Ja sam Italijan. U tom popisu imamo manje popisanih Italijana, nego što ja imam u porodici. Lično znam da ja nisam popisan“, pojasnio je Rover.

Zamjenik predsjednika Savjeta nacionalnih manjina Brčko distrikta Lidija Ljubojević podsjetila je da je Savjet osnovan prošle godine kao savjetodavno tijelo Skupštine Distrikta.

Član Savjeta nacionalnih manjina BiH Danijel Štefek rekao je novinarima da se radi na izmjeni Zakona o zaštiti prava nacionalnih manjina BiH.

„Državne i entitetske kao i vlasti lokalnih samouprava dužne su da prilikom zapošljavanja vode računa o zastupljenosti nacionalnih manjina, ali to je samo deklarativno navedeno u zakonu, dok u praksi ništa nije urađeno“, istakao je Štefek.

Štefek, koji je i predsjednik Udruženja Slovaka Semberije „Juraj Janošik“ Bijeljina, napomenuo je da su Prnjavor i Brčko distrikt lokalne zajednice u BiH koje

imaju predstavnike nacionalnih manjina u svojim skupštinama, dok to nije slučaj u ostalim sredinama.

„Nacionalne manjine su stavljene u isti rang sa ostalim kandidatima na opštim i lokalnim izborima zbog čega ne mogu lako da dođu do mandata u skupštini gdje bi mogli iznijeti probleme nacionalnih manjina“, rekao je Štefek.

Radni sastanak organizovan je uz podršku OEBS-a.

 

 

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img