Одржан радни састанак Савјета националних мањина Брчко дистрикта и Савеза националних мањина Републике Српске - nula49.com
spot_img
spot_img

Одржан радни састанак Савјета националних мањина Брчко дистрикта и Савеза националних мањина Републике Српске

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

У сали Скупштине Брчко дистрикта БиХ данас је одржан радни састанак Савеза националних мањина Републике Српске и Савјета националних мањина Дистрикта с циљем унапређивања даље сарадње постојећих савјета националних мањина.

Предсједник Савеза националних мањина Републике Српске Фрањо Ровер поручио је да се добром међусобном сарадњом може омогућити бољи живот националних мањина у БиХ те да ће се радити на формирању савеза на нивоу Федерације и БиХ.

Он је напоменуо да се ради на утврђивању датума који би био дан националних мањина у БиХ те да је предлог да се прво обиљежавање организује у Брчко дистрикту.

Ровер је истакао да према подацима Савеза има три пута више националних мањина у БиХ него што је то показао задњи попис становништва.

„Задњи попис није адекватан и ми га не признајемо. Ја сам Италијан. У том попису имамо мање пописаних Италијана, него што ја имам у породици. Лично знам да ја нисам пописан“, појаснио је Ровер.

Замјеник предсједника Савјета националних мањина Брчко дистрикта Лидија Љубојевић подсјетила је да је Савјет основан прошле године као савјетодавно тијело Скупштине Дистрикта.

Члан Савјета националних мањина БиХ Данијел Штефек рекао је новинарима да се ради на измјени Закона о заштити права националних мањина БиХ.

„Државне и ентитетске као и власти локалних самоуправа дужне су да приликом запошљавања воде рачуна о заступљености националних мањина, али то је само декларативно наведено у закону, док у пракси ништа није урађено“, истакао је Штефек.

Штефек, који је и предсједник Удружења Словака Семберије „Јурај Јаношик“ Бијељина, напоменуо је да су Прњавор и Брчко дистрикт локалне заједнице у БиХ које

имају представнике националних мањина у својим скупштинама, док то није случај у осталим срединама.

„Националне мањине су стављене у исти ранг са осталим кандидатима на општим и локалним изборима због чега не могу лако да дођу до мандата у скупштини гдје би могли изнијети проблеме националних мањина“, рекао је Штефек.

Радни састанак организован је уз подршку ОЕБС-а.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img