Održan pripremni sastanak: Ministri BiH i Republike Hrvatske sljedeće sedmice u Brčkom

U Brčko distriktu danas je održan pripremni sastanak povodom dolaska ministara dviju zemalja sljedeće sedmice u Brčko, i to ministra mora, transporta i infrastrukture Republike Hrvatske Olega Butkovića i ministra komunikacija i transporta BiH Vojina Mitrovića.

Visoki zvaničnici će se sastati sa predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti Brčko distrikta, te supervizorom za Brčko Majklom Skenlanom i šefom Delegacije Evropske unije u BiH Johanom Satlerom, a tema razgovora biće izgradnja novog mosta na rijeci Savi, investicije koja će značiti ponovno uspostavljanje teretnog saobraćaja na prekograničnom mostu koji veže BiH (Brčko distrikt BiH ) i Republiku Hrvatsku (Gunja).

- Reklama -

„Očekujemo pozitivan ishod razgovora koje ćemo imati sa državnim ministrima. Važno nam je da što prije dođemo do zajedničkog rješenja i da profunkcioniše odvijanje teretnog saobraćaja, što je svakako u interesu za obje države, a posebno za Brčko distrikt i Luku Brčko gdje započinjemo projekat rekonstrukcije Luke vrijedan 10 miliona evra“, rekao je gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić.

On je dodao da su aktivnosti nove Vlade Brčko distrikta BiH u vezi sa izgradnjom mosta održavane na sedmičnom nivou te da će prvi konkretan rezultat biti pomenuti sastanak državnih delegacija, kao korak dalje ka realizaciji ove značajne investicije.

Gradonačelnik Kadrić je istakao da se paralelno aktivno radi i na ucrtavanju trasa kroz Distrikt za izgradnju auto-puta Vukosavlje–Rača s jedne i Orašje–Tuzla s druge strane, a koji će u budućnosti biti dio međunarodnog koridora Beograd–Sarajevo, s petljom u Brčkom koja će učiniti Distrikt budućim saobraćajnim čvorištem.

„Svi ovi infrastrukturni projekti značiće brži i lakši promet roba i usluga, ali i razvoj privrede koja je značajno pogođena trenutnom pandemijom korona virusa“, dodao je gradonačelnik.

On je najavio da će sljedeće sedmice svečanom ceremonijom biti ozvaničen početak radova na rekonstrukciji platoa „Luke Brčko“ vrijedan 1.770.000 KM.

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime