spot_img
spot_img

Одржан 12. Парламентарни форум

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Скупштина Брчко дистрикта БиХ била је домаћин 12. Парламентарног форума за европске интеграције БиХ.

Чланови руководства Форума поново су упутили позив за даље интензивирање активности надлежних институција у БиХ како би што прије спровеле четрнаест приоритета из Мишљења Европске комисије о кандидатури БиХ за чланство у ЕУ као услов за стицање статуса кандидата.

Предсједавајући Комисије за европске интеграције Скупштине Брчко дистрикта БиХ Урош Војновић напоменуо је да без четрнаест основних приоритета БиХ неће моћи да добије статус кандидата те да је Брчко у односу на остале парламенте у БиХ усвојило Закон о спречавању сукоба интереса и да и даље ради на различитим законским и подзаконским актима.

„Добрим дијелом постоји спремност парламената за даљи рад за испуњавање свих четрнаест приоритета који су потписани у Мостару“, истакао је Војновић.

Предсједник Одбора за европске интеграције и регионалну сарадњу Народне скупштине Републике Српске Игор Црнадак сматра да је највећи застој у областима које се односе на владавину права, борбу против корупције и обезбјеђивање услова за фер и поштене изборе.

Предсједник Заједничке комисије за европске интеграције Парламентарне скупштине БиХ Никола Ловриновић рекао је да Европска комисија не захтијева спровођење свих приоритета, али да се од власти у БиХ очекује да покажу напор како би се стекао утисак код Европске комисије да БиХ може добити кандидатски статус.

„Тада бисмо јасније и прецизније, у парламентарним процедурама на свим нивоима код доношења закона и прописа које треба ускладити, видјели ко је за европски пут, а ко није“, истакао је Ловриновић.

Ловриновић је додао да ће предложити Парламентарној скупштини БиХ да упути захтјев Европском парламенту да ове године БиХ додијели кандидатски статус.

 

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img