Odloženo usvajanje seta zakona za jednošaltersko poslovanje u Distriktu

Poslanici Skupštine Brčko distrikta nastavili su u srijedu 26. februara 2020. godine 59. redovnu sjednicu.

Nakon poslaničkih pitanja i odgovora razmatrani su i u prvom čitanju usvojeni Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i drugim naknadama sudija i tužilaca i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i drugim naknadama pravobranioca i zamjenika pravobranioca u Pravobranilaštvu Brčko distrikta.

Za narednu sjednicu Skupštine odloženo je u drugom čitanju predloženo razmatranje i usvajanje seta zakona koji će omogućiti jednošaltersko poslovanje i olakšati registraciju i poslovanje privrednih subjekata u Brčko distriktu.

Odloženo je i razmatranje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom planiranju i građenju kao i razmatranje Izvještaja o radu Vlade za 2019. godinu, Programa rada Vlade za 2020. godinu kao i davanje saglasnosti na Statut i Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj.

Usvojen je Program rada Direkcije za finansije Brčko distrikta za 2020. godinu koji predviđa donošenje niza novih zakona, među kojima su novi zakon o Poreskoj upravi kao i zakon o porezu na dohodak.

– Izmijenićemo Zakon o porezu na dohodak u dijelu neoporezivog dohotka, plata i drugih naknada, koji ćemo povećati sa 300 KM na 500 KM. Novina je i izmjena prema kojoj 7 KM isplaćenih u novcu za topli obrok neće biti oporezivo – rekao je Miodrag Trifković, direktor Poreske uprave.

Poslanici su usvojili Program rada i Finansijski plan Zavoda za zapošljavanje za 2020. godinu. Razmatrano je i nekoliko izvještaja o reviziji finansijskog poslovanja odjeljenja i institucija Brčko distrikta u 2018. godini.

Poslanici su prekinuli rad 59. sjednice Skupštine kod razmatranja Informacije o potrošnji električne energije koju plaća Vlada Brčko distrikta. Na osnovu zaključka nadležne skupštinske komisije Odjeljenje za komunalne djelatnosti pripremilo je informaciju koju će razmatrati Vlada Brčko distrikta i koja će uz informaciju JP “Komunalno Brčko“ biti predmet rasprave u nastavku 59. sjednice Skupštine, koja se može očekivati za dvije sedmice, prije početka novog redovnog zasjedanja.

Potpredsjednik Skupštine Brčko distrikta Ivo Filipović ocijenio je da je tokom zasjedanja Skupština uradila dobar dio posla i da je dobro da je prekinula rad radi kompletiranja informacije o potrošnji struje koju plaća Vlada.

– Mislim da je dobro da smo stali kod Informacije o potrošnji električne energije koju plaća Vlada Brčko distrikta kako bi dobili sve potrebne informacije od Vlade i kvalitetno raspravljali o ovoj temi – izjavio je potpredsjednik Filipović nakon sjednice.

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime