Odgovor na poplave: Brčko domaćin međunarodne terenske vježbe - nula49.com
spot_img
spot_img

Odgovor na poplave: Brčko domaćin međunarodne terenske vježbe

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Na području Brčko distrikta od 23. do 27. oktobra biće održana međunarodna terenska vježba provjere spremnost i sposobnost odgovora na poplave na kojoj će, osim nadležnih entitetskih i institucija distrikta, učestvovati predstavnici devet zemalja.

U vježbi će, osim predstavnika Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara, nadležnih entitetskih institucija i Brčko distrikta, učestvovati timovi uprava civilnih zaštita Srpske i Federacije BiH, Odjeljenja za javnu bezbjednost i Policije distrikta.

Učestvovaće i predstavnici Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Bugarske, Rumunije, Albanije i Turske, zemalja članica Inicijative za spremnost i sprečavanje katastrofa za jugoistočnu Evropu sa međunarodnim timovima koji će koristiti specijalizovanu opremu za dronove.

Tokom vježbe će prvi put biti korišteni dronovi s ciljem testiranja kapaciteta za njihovo upravljanje u operacijama zaštite i spasavanja, uz primjenu procedura koje se koriste u situacijama prirodnih ili drugih nesreća.

Ova vježba je prilika da se provjeri spremnost i sposobnost odgovora na poplave kroz zajedničku saradnju i koordinaciju Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara, nadležnih institucija i timova iz BiH i država Jugoistočne Evrope, a posebno efikasnost sistema podrške zemlje domaćina u slučaju prijema i pružanja međunarodne pomoći.

Kroz vježbu biće testirane i standardne operativne procedure saradnje i odgovora na nesreću, te sistem odgovornosti, komandovanja i koordinacije u skladu sa Zakonom o zaštiti i spasavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih ili drugih nesreća u BiH, planovima zaštite i spasavanja i međunarodnim sporazumima u slučaju prirodnih ili drugih nesreća.

“Vježba punih razmjera – Inicijativa za spremnost i sprečavanje katastrofa za jugoistočnu Evropu fleks 2023” trajaće do petka, 27. oktobra.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img