Od sutra pooštrene kazne u saobraćaju

Izmjenama i dopunama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, čija bi primjena trebalo da počne sutra, pooštrene su kazne za određene prekršaje u saobraćaju u odnosu na dosadašnje.

Jedna od novina jeste to što su, za isti prekršaj, propisane različite visine kazni koje u pojedinim slučajevima mogu biti i pet puta veće od najniže propisanih.

- Reklama -

Primjer za to je korištenje mobilnog telefona za vrijeme upravljanja vozilom za šta je propisana kazna u rasponu od 100 do 300 KM, zatim kazna od 400 do 1.000 KM za vozače koji na prednjem sjedištu voze dijete mlađe od 12 godina, te kazne za one koji upravljaju vozilom sa nedozvoljenim promilima alkohola u krvi koje mogu ići i do 1.500 maraka.

Brčanski vozači, profesionalaci taksisti s kojima smo razgovarali, apsolutno podržavaju ovakav prijedlog Izmjena i dopuna zakona o osnovama bezbjednosti u saobraćaju jer vjeruju da će to poboljšati opštu sigurnost svih učesnika u saobraćaju.

Sa ovakvom tvrdnjom se slaže i portparol brčanske Policije, Halid Emkić.

“Čim izmjene i dopune pomenutog zakona budu objavljene u Službenom glasniku, mi ćemo biti spremni da ih, u potpunosti, primijenimo. U tom smislu već su provedene i dodatne edukacije, pogotovo onih uposlenika, koji djeluju unutar saobraćajne policije”, precizirao je Emkić.

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime