Od 15. aprila pojačane kontrole saobraćaja za vozače motocikla i bicikla u Brčkom

U februaru mjesecu ove godine stupile su na snagu izmjene i dopune Zakona o saobraćaju u dijelu koji se odnosi na motocikliste i bicikliste, a vezano za obavezno nošenje kacige na glavi vozača. Izmjenama je obaveza ostala za vozače motocikla, a za vozače bicikla kaciga je obavezna samo za vrijeme smanjenje vidljivosti.

Od 15. aprila krenula je policijska aktivnost Pojačane kontrole saobraćaja za vozače motocikla, tricikla, četverocikla i bicikla, obzirom da su nastupili topliji dani i povoljniji uslovi za vožnju.

- Reklama -

Petar Lazarević, zamjenik komadira Saobraćajne policije Brčko Distrikta je kazao da su kazne za prekršioce zakona po ovoj odredbi 40 KM, mada policija, kad su u pitanju vozači bicikla često djeluje i preventivno.

U 2016. godini prema statističkim pokazateljima u Brčko Distriktu je poginuo jedan biciklist, a dva su teško povrijeđena. U istom periodu teško su povrijeđena dva vozača motocikla, a lakše je povrijeđeno osam pješaka.

Gledano unazad stastistika je povoljnija kad su u pitanju nesreće na području Brčko Distrikta izazvane biciklom i motociklom.

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime