spot_img
spot_img

Образовање и политика: Оштра јавна дискусија у Брчком

spot_img
spot_img
spot_img

Од почетка новембра у Брчко дистрикту води се оштра јавна дискусија о измјенама и допунама Закона о образовању у основним и средњим школама. На помолу је апсолутна политизација школства, наглашавају из опозиције и невладиног сектора, с чиме су сагласни и поједини представници власти.

На јавној расправи о измјенама и допунама Закона о образовању у основним и средњим школама Брчко дистрикта посебно су критички настројени били из Удружења Демос с предложеним амандманима. Запошљавање у овој области намеће се као највећи проблем, прије свега, ангажовање путем уговора о дјелу којима су бројни просвјетни радници дискриминисани и којима су ускраћена одређена права.

Координатор УГ Демос Брчко Дамјан Дунџић наводи да се ради о здравственој заштити и осигурању у случају несреће, те да закони који регулишу ПИО тренутно не дозвољавају да се ангажованима по уговорима ван радног односа уплаћује стаж.

Из невладиног сектора се овом проблематиком баве интензивније посљедњих мјесеци и примјећују да је број таквих уговора смањен, али очекују да ће до повећања поново доћи у предизборно вријеме када цвјета ангажовање по страначком принципу. До тада, планирана је реорганизација одбора за запошљавање.

„Раздвајање комисија, односно одбора. На један начин би се бирала комисија за избор директора и помоћника, а на други начин би се формирала комисија за избор наставника и свих осталих запослених у образовању“, казао је Зоран Булатовић, шеф Одјела за образовање у Влади Брчко дистрикта (ПДП).

Школски одбор који чине родитељи и наставници губи право на одабир два од пет чланова одбора за запошљавање. О њима би убудуће требао одлучивати искључиво први човјек брчанског образовања, што из опозиције виде као покушај апсолутне политизације школства и поручују да тиме образовни систем губи смисао.

„Зашто да се под потпуну политичку контролу стави запошљавања наставног кадра, младих лица која су радила и учила за своју диплому, а можда нису по страначком укусу владајућих?“, казала је Милијана Симић, заступница СП-а у Скупштини Брчко дистрикта.

С друге стране, озбиљне критике упутили су и поједини представници власти, наводећи да се о предложеном законском рјешењу савјетодавно морала консултовати недавно формирана Канцеларија за превенцију и борбу против корупције, јер се управо у одређеним законима крију највеће коруптивне радње.

„Можда је образовање и најбољи приказ лицемјерства политике, не труди се да добијемо најбоље кадрове како бисмо ојачали своје друштво. Увијек се сјетим Брчког прије рата – какве је кадрове имало, а какве има сада“, истакао је Урош Војновић, заступник УС у Скупштини Брчко дистрикта.

И упркос бројним примједбама, на сједници Скупштине 2. новембра у првом читању усвојене су измјене и допуне Закона који се тиче основних и средњих школа у овој локалној заједници. Али разматрање Закона у другом читању није се нашло на сједници ове седмице и одгођено је за наредно скупштинско засједање, јер заступници још нису добили извјештаје с недавно одржане јавне расправе.

 

 

 

 

(federalna.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img