spot_img
spot_img

Obilježeno 105 godina od oslobođenja Brčkog u Velikom ratu

spot_img
spot_img
spot_img

Polaganjem cvijeća i služenjem parastosa kod spomenika Dobrosavu Dobri Jovanoviću u gradskom parku u Brčkom danas je obilježeno 105 godina od oslobođenja našeg grada u Prvom svjetskom ratu.

Prisustvujući obilježavanju godišnjice u Velikom ratu predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić rekao je da je važno obilježavati ovakve datume, zbog pokušaja prekrajanja istorijskih činjenica na različite načine, onako kako to danas odgovara nekoj politici.

foto: Predrag Simić/Konzervativni klub

„Tu smo da se sjetimo naših predaka koji su dali svoje živote u Velikom ratu i više od milion i dvjesto hiljada Srba dali su svoje živote što je potvrda da je naš narod uvijek bio na strani pobjednika i vrijednosti koje pripadaju civilizaciji. To što se danas pokušava na drugačiji način prezentovati i sami uzroci i tok Velikog rata, posljedica je pokušaja da se na političku scenu vrate one sile i politike koje su nažalost, dovele do Velikog rata,“ zaključio je Milić.

U ime Konzervativnog kluba koji je organizator ove manifestacije Cvijan Pajkanović rekao je da se godinama unazad obilježava današnji dan kod spomenika Dobrosavu Dobri Jovanoviću koji je jedan o mnogobrojnih pripadnika Trećeg dobrovoljačkog puka srpske vojske iz sjeveroistočne Bosne koja se borila u Velikom ratu.

On je rekao da bi ovaj praznik trebao biti praznik svih Brčaka jer su na današnji dan prije 105 godina svi narodi i stanovnici ovog grada dočekali oslobodioce.

foto: Predrag Simić/Konzervativni klub

„Oslobođeni su i narodi koji su ratovali na strani Austrougarske vojske jer su na to bili primorani, pa samim tim su uživali plod slobode koju im je vojska Petog puka Drinske divizije pod komandom vojvode Petra Bojovića tog dana donijela,“ rekao je Pajkanović.

Nakon služenja parastosa, a prije polaganja vijenaca i cvijeća na spomenik Dobrosavu Jovanoviću beogradski glumci Đorđe Marković i Mihajlo Laptošević su u plavim vojničkim uniformama Austrougarske vojske izveli dio predstave Simfonija Crnjanski koja govori o životu slavnog pisca koji je bio pripadnik Austrugarske vojske na frontu u Galiciji.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img