Obilježen Dan Vojske Republike Srpske u Gornjem Breziku

Povodom 12.maja, Dana Vojske Republike Srpske mjesna boračka organizacija u Gornjem Breziku organizovala je parastos na spomenik poginulim borcima Vojske Republike Srpske u porti srpske pravoslavne crkve u tom mjestu.

Mićo Peranović,predsjednik mjesnog odbora BORS-a Gornji Brezik podsjetio je da se već 18 godina svakog 12. maja rodbina i saborci okupljaju kod ovog spomenika kako bi se prisjetili njihove velike žrtve koju su dali za stvaranje Republike Srpske.

“Na spomeniku su uklesana imena devet stradalih boraca Vojske Republike Srpske iz Gornjeg Brezika, pet stradalih u Prvom i 73 u Drugom svjetskom ratu od kojih su čak 43 ubile ustaše pred kraj rata . Za sve njih danas održimo parastos”, rekao je Peranović.

On je ukazao na težak položaj demobilisanih boraca podjsećajući da većina nema stalno zaposlenje.

“Demobilisani borci se nalaze na margina dešavanja, niko o njima ne vodi računa, ljudi nemaju nikakva primanja i čekaju penziju. Istovremeno u našim susjednim državama, pa i u Federaciji BiH borci imaju znatno bolji društveni i socijalni položaj”, reka je Peranović.

Parastos je služilo više sveštenika srpske pravoslavne crkve, a vijence su pored rodbine, položili gradonačelnik Siniša Milić, predstavnici boračkih udruženja, te srpskih političkih partija.

Takođe rodbina i saborci posjetili su i mjesno groblje i zapalili svijeće.

Inače, ovo je već duži niz godina jedino mjesto gdje nekadašnji pripadnici VRS obilježavaju svoj dan, u znak sjećanja na 12.maj 1992. godine, kada je formirana Vojska Republike Srpske.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime