Obilježen Dan Vojske Republike Srpske u Gornjem Breziku

Povodom 12.maja, Dana Vojske Republike Srpske mjesna boračka organizacija u Gornjem Breziku organizovala je parastos na spomenik poginulim borcima Vojske Republike Srpske u porti srpske pravoslavne crkve u tom mjestu.

Mićo Peranović,predsjednik mjesnog odbora BORS-a Gornji Brezik podsjetio je da se već 18 godina svakog 12. maja rodbina i saborci okupljaju kod ovog spomenika kako bi se prisjetili njihove velike žrtve koju su dali za stvaranje Republike Srpske.

- Reklama -

“Na spomeniku su uklesana imena devet stradalih boraca Vojske Republike Srpske iz Gornjeg Brezika, pet stradalih u Prvom i 73 u Drugom svjetskom ratu od kojih su čak 43 ubile ustaše pred kraj rata . Za sve njih danas održimo parastos”, rekao je Peranović.

On je ukazao na težak položaj demobilisanih boraca podjsećajući da većina nema stalno zaposlenje.

“Demobilisani borci se nalaze na margina dešavanja, niko o njima ne vodi računa, ljudi nemaju nikakva primanja i čekaju penziju. Istovremeno u našim susjednim državama, pa i u Federaciji BiH borci imaju znatno bolji društveni i socijalni položaj”, reka je Peranović.

Parastos je služilo više sveštenika srpske pravoslavne crkve, a vijence su pored rodbine, položili gradonačelnik Siniša Milić, predstavnici boračkih udruženja, te srpskih političkih partija.

Takođe rodbina i saborci posjetili su i mjesno groblje i zapalili svijeće.

Inače, ovo je već duži niz godina jedino mjesto gdje nekadašnji pripadnici VRS obilježavaju svoj dan, u znak sjećanja na 12.maj 1992. godine, kada je formirana Vojska Republike Srpske.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime