Nove naredbe Kriznog štaba Brčko distrikta: Širenje lažnih vijesti tretiraće se kao krivično djelo

Goran Pisić, šef Policije Brčko distrikta BiH rekao je da je Krizni štab danas donio naredbu o zabrani javnog iznošenja i prenošenja lažnih informacija u vezi sa korona virusom.

“Ovakvi postupci mogu kod stanovništva izazvati strah i paniku i to ćemo karakterisati kao krivično djelo, a ne kao prekršaj o javnom redu i miru”, dodao je Pisić.

Na osnovu procjena Policije, Pisić je najavio prijedlog koji će biti dostavljen Kriznom štabu, a kojim će se zabraniti okupljanje i zajedničko kretanje na javnim mjestima, otvorenim i zatvorenim javnim površinama tri ili više lica. Izuzetno će biti dozvoljeno okupljanje i zajedničko kretanje, kako je naveo, tri ili više lica ukoliko je neophodno da ta lica obave službenu dužnost ili neku drugu radnju po važećim propisima ili se radi o članovima uže porodice, a članom uže porodice se smatraju lica koja žive u zajedničkom domaćinstvu.

Šef Policije je dodao da je na Kriznom štabu bilo riječi i o informacijama koje je Policija prikupila o nepridržavanju preporuka o držanju distance u trgovinskim radnjama i situaciji da radnici nemaju maske i zaštitinu opremu gdje je naloženo da Inspektorat izvrši kontrolu i prekršajno gonjenje.

Odgovarajući na pitanje novinara o tome da li će distrikt Brčko pratitri mjere koje se donose u okruženju, a koje se tiču uvođenja policijskog časa i ograničenja kretanja za određene kategorije, Pisić je naveo da su mjere koje će biti predložene Kriznom štabu o zabrani kretanja u grupama sigurno svrsihodnije u ovom momentu.

“Mi kao polcijska agencija u punom kapacitetu sarađujemo sa drugim policijskim agencijama i razmjenjujemo obavještajne podatke te sarađujemo sa građanima. Stanje kod nas je takvo da svaki građanin treba da se pridržava mjera i preporuka Svjetske zdravstvene organizacije i Zdravstvenog kriznog štaba distrikta Brčko kao i naredbi Kriznog štaba Brčko distrikta. Ukoliko budemo procjenili da se te mjere ne poštuju, situacija u zdravstvu se bude usložnjavala ili bude ugrožena bezbjednost ili javni red i mir u gradu pristupićemo rigoroznijim mjerama”, dodao je Pisić.

Gradonačelnik Milić je naglasio da se Krizni štab oslanja na informacije i nadležnosti koje imaju institucije distrikta Brčko, u ovom slučaju Policija. “ Bilo bi neozbiljno da preko njihovih procjena i preporuka idemo u neke mjere samo da bi pratili druge u okruženju. Uzimamo u obzir i ono što drugi rade ali sve naše odluke donosimo spram procjene stanja na terenu u distriktu Brčko”, dodo je Milić.

Šef Policije je odgovarajući na pitanje da na adrese pojedinih brčanskih portala stižu primjedbe da se lica koja se u samoizolaciji slobodno kreću rekao da je Policiji poznato da komentare piše veliki dio lica iz Iraka, Austrije, Njemačke, Amerike i Australije.

“Policija je putem Interpola uputila zahtjev i prema takvima koji negativno komentarišu sigurno ćemo preduzeti sve mjere i radnje u cilju njihovog sankcionisanja. Kod nas 95% lica poštuje ove mjere za razliku od drugih dijelova BiH gdje je to katastrofalnoProtiv onih koji krše ovu mjeru išli smo sa prekršajnim prijavama, a krenuli smo i sa krivičnim. Obezbjedili smo svoje kapacitete da u pritvoru možemo da držimo i oboljele od korona virusa”, dodao je Pisić i pozvao još jednom građane da sva kršenja mjera samoizolacije prijave na broj telefona 122.

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime