Nova godina, nova poskupljenja

2018. godina već na početku donosi poskupljenja – građani Distrikta od danas će više plaćati struju, ali i cigarete, a već od 1. februara više će koštati i gorivo.

Regulatorna komisija za električnu energiju BiH (DERK) prije nekoliko dana odobrila je Javnom preduzeću “Komunalno Brčko” povećanje cijene električne energije od 1. januara. Domaćinstva na području Distrikta struju će plaćati za 7,6%, a mali komercijalni kupci za 3% više.

- Reklama -

Nakon ovog poskupljenja, građani Brčkog struju plaćaju 3,3% niže od kupaca Elektroprivrede BiH, a 6,4% više od domaćinstava koje snabdijeva Elektroprivreda Republike Srpske.

Od danas su na snazi i nove cijene cigareta u čitavoj Bosni i Hercegovini.

Proizvođači i distributeri cigareta bili su dužni da do 30.11.2017. godine u UIO dostave nove maloprodajne cijene cigareta koje će biti na snazi od danas, a koje su utvrđene u skladu s Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duvan za pušenje za 2018. godinu, koju Odluku je donio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje.

Nove cijene cigareta pogledajte OVDJE.

Poskupljenjima tu nije kraj – već od prvog februara skuplje ćemo plaćati i gorivo. Očekuje se poskupljenje za 18 feninga, nakon usvajanja seta Zakona o akcizama.

S obzirom na to da je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama BiH objavljen u “Službenom glasniku BiH” 26. decembra, a da će na snagu stupiti 3. januara, Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH, ističe da će se zakon početi primjenjivati od 1. februara.

Za očekivati je i nova poskupljenja, jer cijene goriva i električne energije obično znače i lančana poskupljenja gotovo svih roba i usluga.

Srećna nam nova godina i nova poskupljenja.

 

 

 

 

 

(nula49.com)

 

 

2 komentara

  1. Opa bato sinoc veselo a danas bogami novo sve novo za gradjane koji su priželjkivali promjene. Pa eto im neka malo više razmišljaju o odlasku iz ovog logora

  2. Vlast je prije ovih poskupljenja otimala socijalno ugrozenim i bolesnim i ono malo na sto imaju pravo…to je profašisticki čin cime su još vise ih gurnuli u jamu siromaštva…

    BRČKO..NASTAVLJENA NEVIDJENA FAŠISTICKA HAJKA NA KORISNIKE SOCIJALNE POMOĆI. MNOGI SU OVE GODINE DOBILI NEGATIVNA RJESENJA I OTELI IM MRVICU HLJEBA. OVOGODISNJA RJEŠENJA SU PREPISKA PROŠLOGODIŠNJIH TAKO DA SU PO ISTOM ZAKONU I ČLANU I STAVU ISTOG ZAKONA PROŠLOGODIŠNJA POZITIVNA A OVE GODINE SU NEGATIVNA. ČISTI KRIMOFAŠIZAM.ŠTO JE JOŠ GORE IZ KANCELARIJA U CENTRU ZA SOC. ZAŠTITU ISTJERUJU BIJEDU IZ KANCELARIJA BIJEDU I BOLESNE KOJI SU DOŠLI PO INFORMACIJE A NJIHOVE DOKUMENTACIJE NEMA NIGDJE KAO I MIŠLJENJA KOMISIJE.NEKI IZ CENTRA OBJAŠNJAVAJU DA SU SE MOZDA NEKI IZLIJEČILI.U RAZGOVORU SA NEKIM SAM SAZNAO DA SU MNOGI U LOŠIJEM ZDRAVSTVENOM STANJU ŠTO NALAZI POKAZUJU.VJEROVATNO TE NALAZE NIKO NIJE NI POGLEDAO. KADA SAM TRAZIO U SOBI BROJ 3 SOCIJALNOG GDJE RADE 2 NEPISMENE RADNICE DA MI POKAZU MOJE PAPIRE I MIŠLJENJE I NALAZ KOMISIJE KAKO PIŠE U RJEŠENJU POČELE SU SE SMIJATI KAZU TO NE DAJU NIKOME STO UPUCUJE NA KRIMINAL..ZNAČI DA TI DIKUMENTI I NE POSTOJE…OTELI SU I OSNOVNO LJUDSKO PRAVO.PRAVNICA IZ OPSTINE MI JE REKLA DA IMAM ZAKONSKO PRAVO NA PRISTUP SVOJOJ DOKUMENTACIJI I NALAZU I MIŠLJENJU KOMISIJE…..KADA SAM IM REKAO DA CE BITI GLAVNA TEMA NA INTERNETU SMIJEH JE NAGLO POSTAO KISEO. INACE KAZU DA JE POSLANA NEKA INSPEKTORICA IZ VLADE I SKINULA KOGA JE HTJELA.INFORMACIJA OD RADNIKA CENTRA.KRIMINAL.SVE TE ODBIJENICE JE POTPISAO SEF ZDRAVSTVA SABRIJA ČANDIC KOJI JE VJEROVATNO UPUCEN U SVE TO.MOŽDA CE TE PARE USMJERITI NA VIŠAK OPŠTINSKIH NE..RADNIKA KOJIH PO RIJECIMA JEDNOG INSPEKTORA IZNOSI I DO 80%. I DALJE SE HAJKA NASTAVLJA NA UGROZENE DOK ONIMA KOJI NISTA NE RADE PLATA IZNOSI I DO 4000 KM SA SVAKOJAKIM KOMISIJAMA I DODACIMA. SVE U SVEMU U BRCKOM VLADA NEOFAŠIZAM

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime