spot_img
spot_img

Носиће име по Патријарху Павлу: Срби у Брчком добијају културни центар

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Културно-административни центар Српске православне Црквене општине Брчко саграђен је у порти Саборног храма Успења Пресвете Богородице и биће отворен ове године.

– Центар је завршен, остало је да се ураде још неки технички детаљи, а биће отворен у години када славимо 800 година од постојања и аутокефалности Српске цркве. У оквиру обиљежавања тог јубилеја планирали смо отварање и освећење културно-административног центра који ће носити име нашег патријарха српског Павла. Биће то центар за културна дешавања, администрацију и живот Цркве и Црквене општине Брчко, и даће прилику свим пројектима који буду усмјерени на очување културних и духовних вриједности као што су концерти духовне музике, добре представе, промоције књига и други слични садржаји – каже протојереј ставрофор Небојша Драшкић, старјешина Саборног храма.

Културно-административни центар саграђен је на 2.000 квадратних метара. Осим амфитеатра са 230 мјеста ту се налазе просторије за црквени хор „Свети краљ СтефанДечански“, те атеље за школу иконописа „Небеска царица“ са двадесетак полазника, која је крајем децембра имала изложбу у парохијском дому.

– Предвидјели смо и простор за библиотеку и архивски простор, јер ова црква има књиге још из 1825. године. Урадили смо рестаурацију матичних књига и планирамо направити дигиталну архиву како матичних књига тако и љетописа и друге архивске грађе – појашњава Драшкић.

Темељи културно-административног центра освештани су у новембра 2015, а изградња је почела у прољеће 2016. године. У његову изградњу утрошено је 1,8 милиона КМ.

– Највећу финансијску помоћ добили смо од Владе Брчко дистрикта. Недавно смо и од Владе Републике Српске добили помоћ у износу од 500.000 КМ. Један дио је обезбиједила Црква из својих прихода и прилога вјерника. Учествовали су и извођачи радова својим радом и трудом и зато је градња коштала мања од 800 КМ по метру квадратном, што је много мање од реалне цијене – каже протојереј Драшкић.

Он истиче да су улагања у овај објекат, као и градња цркава, резултат потребе народа који се вратио Цркви.

– Углавном се Црква руководи жељом вјерника и даје благослов за градњу нових објеката тамо гдје су потребни. Ми смо у БиХ, не тако давно, проживјели рат и наш народ је оснажен у вјери кроз та страдања. Имамо и посљедицу из времена комунизма када је Црква пет деценија живјела на маргинама друштва. Треба нам бар три пута толико времена да дођемо до степена на коме смо били прије тога. Вјерујем, а то говоре и наши показатељи, да се народ духовно опоравља и да се враћа Цркви јер схвата да је она очувала његов идентитет кроз наша највећа страдања – каже Драшкић.

Додаје да је међу вјерницима све више младих који вјеру не доживљавају само као традицију и обичаје и да је на то утицала и вјеронаука, која је, осим у основне, уведена и у средње школе.

Он оцјењује да Српска православна црква и остале вјерске заједнице у Брчко дистрикту имају солидан статус захваљујући финансијској подршци Владе Брчко дистрикта. Додаје да добар дио имовине није враћен СПЦ у Брчком, као што није враћена ни у осталим дијеловима БиХ.

Јефтин за одржавање

Почев од гранитних темеља и сви остали дијелови ове лијепе грађевине рађени су висококвалитетним материјалима и са високим степеном заштите, а као референтни објекат наћи ће се у каталогу фирме из Србије која је радила фасаду.

Унутрашњост објекта захтијевала је много ручног рада, а сви калупи и алати којима су изведени гипсани радови су откупљени ради рестаурације.

Објекат је опремљен амбијенталним озвучењем и интернетом, а због геотермалног гријања биће јефтин за одржавање.

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img