Nosiće ime po Patrijarhu Pavlu: Srbi u Brčkom dobijaju kulturni centar

Kulturno-administrativni centar Srpske pravoslavne Crkvene opštine Brčko sagrađen je u porti Sabornog hrama Uspenja Presvete Bogorodice i biće otvoren ove godine.

– Centar je završen, ostalo je da se urade još neki tehnički detalji, a biće otvoren u godini kada slavimo 800 godina od postojanja i autokefalnosti Srpske crkve. U okviru obilježavanja tog jubileja planirali smo otvaranje i osvećenje kulturno-administrativnog centra koji će nositi ime našeg patrijarha srpskog Pavla. Biće to centar za kulturna dešavanja, administraciju i život Crkve i Crkvene opštine Brčko, i daće priliku svim projektima koji budu usmjereni na očuvanje kulturnih i duhovnih vrijednosti kao što su koncerti duhovne muzike, dobre predstave, promocije knjiga i drugi slični sadržaji – kaže protojerej stavrofor Nebojša Draškić, starješina Sabornog hrama.

Kulturno-administrativni centar sagrađen je na 2.000 kvadratnih metara. Osim amfiteatra sa 230 mjesta tu se nalaze prostorije za crkveni hor „Sveti kralj StefanDečanski“, te atelje za školu ikonopisa „Nebeska carica“ sa dvadesetak polaznika, koja je krajem decembra imala izložbu u parohijskom domu.

- Reklama -

– Predvidjeli smo i prostor za biblioteku i arhivski prostor, jer ova crkva ima knjige još iz 1825. godine. Uradili smo restauraciju matičnih knjiga i planiramo napraviti digitalnu arhivu kako matičnih knjiga tako i ljetopisa i druge arhivske građe – pojašnjava Draškić.

Temelji kulturno-administrativnog centra osveštani su u novembra 2015, a izgradnja je počela u proljeće 2016. godine. U njegovu izgradnju utrošeno je 1,8 miliona KM.

– Najveću finansijsku pomoć dobili smo od Vlade Brčko distrikta. Nedavno smo i od Vlade Republike Srpske dobili pomoć u iznosu od 500.000 KM. Jedan dio je obezbijedila Crkva iz svojih prihoda i priloga vjernika. Učestvovali su i izvođači radova svojim radom i trudom i zato je gradnja koštala manja od 800 KM po metru kvadratnom, što je mnogo manje od realne cijene – kaže protojerej Draškić.

On ističe da su ulaganja u ovaj objekat, kao i gradnja crkava, rezultat potrebe naroda koji se vratio Crkvi.

– Uglavnom se Crkva rukovodi željom vjernika i daje blagoslov za gradnju novih objekata tamo gdje su potrebni. Mi smo u BiH, ne tako davno, proživjeli rat i naš narod je osnažen u vjeri kroz ta stradanja. Imamo i posljedicu iz vremena komunizma kada je Crkva pet decenija živjela na marginama društva. Treba nam bar tri puta toliko vremena da dođemo do stepena na kome smo bili prije toga. Vjerujem, a to govore i naši pokazatelji, da se narod duhovno oporavlja i da se vraća Crkvi jer shvata da je ona očuvala njegov identitet kroz naša najveća stradanja – kaže Draškić.

Dodaje da je među vjernicima sve više mladih koji vjeru ne doživljavaju samo kao tradiciju i običaje i da je na to uticala i vjeronauka, koja je, osim u osnovne, uvedena i u srednje škole.

On ocjenjuje da Srpska pravoslavna crkva i ostale vjerske zajednice u Brčko distriktu imaju solidan status zahvaljujući finansijskoj podršci Vlade Brčko distrikta. Dodaje da dobar dio imovine nije vraćen SPC u Brčkom, kao što nije vraćena ni u ostalim dijelovima BiH.

Jeftin za održavanje

Počev od granitnih temelja i svi ostali dijelovi ove lijepe građevine rađeni su visokokvalitetnim materijalima i sa visokim stepenom zaštite, a kao referentni objekat naći će se u katalogu firme iz Srbije koja je radila fasadu.

Unutrašnjost objekta zahtijevala je mnogo ručnog rada, a svi kalupi i alati kojima su izvedeni gipsani radovi su otkupljeni radi restauracije.

Objekat je opremljen ambijentalnim ozvučenjem i internetom, a zbog geotermalnog grijanja biće jeftin za održavanje.

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime