spot_img
spot_img

Nišić, Domić, Milić, Filipović: Distrikt funkcioniše na dobrobit svih građana

spot_img
spot_img

U zajedničkoj izjavi upućenoj medijima u petak, gradonačelnik Brčkog Zijad Nišić, dogradonačelnik Anto Domić, predsjednik Skupštine Siniša Milić i dopredsjednik Ivo Filipović pozvali su sve relevantne aktere na potrebnu osjetljivost u komunikaciji u javnom prostoru u vezi s temama koje značajno mogu izazvati uznemirenje, stvoriti osjećaj straha i inicirati manifestacije koje narušavaju dostignute najviše društvene vrijednosti ove zajednice.

“Svjedoci smo danas, više nego ikad, u kojoj mjeri je Brčko distrikt Bosne i Hercegovine dio ukupnog društvenog, političkog, ekonomskog i svakog drugog konteksta u Bosni i Hercegovini. Ovi konteksti uvjetovani su često regionalnim i globalnim kretanjima u različitim sferama ljudskog života i utječu na funkcioniranje svih zajednica, pa tako i Brčko distrikta”, napisali su u izjavi.

Dodaju kako su također svjedoci da temeljne vrijednosti Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, ustavne i statutarne prirode, s vremena na vrijeme, budu izložene utjecaju različitih izazova, koji ponekad predstavljaju opterećenje za normalno funkcioniranje, a također i značajno utječu na percepciju stanja društva, od važnosti za efikasno i produktivno funkcioniranje društvene zajednice kao što je Brčko distrikt BiH.

“U skladu sa ustavnim i statutarnim odredbama, principi demokracije, pravne države, prava i sloboda, odgovornosti i dobre uprave među vodećim su principima upravljanja Brčko distriktom Bosne i Hercegovine. Brčko distrikt uspostavljen je da spaja multietničnost i konstitutivnost, da ispoljava povjerenje, razumijevanje, otvorenost i sigurnost. Zaštita dostignutih vrijednosti obaveza je svih, kako Distrikta, tako i entiteta i Bosne i Hercegovine”, smatraju oni.

Upravo u tom smislu, opredijeljeni za prosperitet Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i građana na ovom području, pozvali su sve relevantne aktere na potrebnu osjetljivost u komunikaciji u javnom prostoru u vezi s temama koje značajno mogu izazvati uznemirenje, stvoriti osjećaj straha i inicirati manifestacije koje narušavaju dostignute najviše društvene vrijednosti ove zajednice.

Oni tvrde da najodgovorniji nositelji vlasti i nadležna tijela Brčko distrikta BiH poduzimaju sve potrebne mjere i radnje, samostalno i u suradnji s drugim relevantnim subjektima u Bosni i Hercegovini i šire, na održavanju takvog ambijenta na ovom području, koji će u cjelokupnosti odnosa u BiH, regiji i svijetu, omogućiti ostvarivanja najviših standarda ljudskih prava i sloboda, kao i uspješan razvoj ove društvene zajednice.

“Stanovnici Brčko distrikta Bosne i Hercegovine žele živjeti i raditi u miru, uvažavajući druge i drugačije u ambijentu u kojem su ostvarena sva socijalna i druga egzistencijalna prava. Konsenzus o važnim pitanjima, izazovima i problemima će uvijek biti pronađen na dobrobit svih konstitutivnih naroda u Distriktu i svih građana Brčko distrikta BiH”, zaključeno je u zajedničkoj izjavi.

 

 

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img