spot_img
spot_img

НиП писао Супервизору: Да ли се 9. јануар треба обиљежавати у Брчком?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Из Народа и правде данас су упутили отворено писмо супервизору за Брчко дистрикт. Ово обраћање преносимо у цјелости, без измјена:

Ваша екселенцијо,

Питамо Вас Да ли се неуставни дан РС-а 9.јануар треба обиљежават у Брчко дистрикту БиХ који је под суверенитетом БиХ?

Да ли ће ко одговарати за овакво протууставно дјеловање?

Колико младих људи ће отићи из Брчко дистрикта због оваквог дјеловања?

Јучер је у Брчком обиљежен неуставни Дан Републике Српске, као и годинама уназад, једина разлика је у томе што се овим чином крше пресуде Уставног суда БиХ, о чему нажалост ћуте институције.

Овогодишња реторика, иконографија и поступци одређених удружења и група су све гласнија и ратохушкачка, што нас враћа у нека ружна сјећања, те нарушава постигнути степен мултиетничности и толеранције међу грађанима Брчко дистрикта БиХ.

Високопозиционирани званичници из РС на челу са Чланом предсједништва БиХ господином Милорадом Додиком, Премијером РС господином Радованом Вишковићем, али на жалост и Предсједником Скупштине Брчко дистрикта БиХ господином Синишом Милић су послали поруке које искривљују хисторијске чињенице, о периоду 92-95, вријеђају Бошњаке и Американце, те злонамјерно и погрешно тумаче коначну Арбитражну одлуку за Брчко дистрикт БиХ, својатајући га као дио РС, занемарујући своје одлуке из ранијег времена у којима се трајно брише ентитетска линија разграничења на подручју Брчко дистрикта БиХ.

Од вас тражимо да зауставите пребацивање одговорности за наведена дешавања на релацијама Предсједник Скупштине-Градоначелник, иако су дали заједничку изјаву да је Брчко дистрикт БиХ стабилан и сигуран, што се не може рећи у посљедњих неколико дана.

Овом приликом желимо похвалити рад Полиције Брчко дистрикта БиХ која је брзом реакцијом и дјеловањем пронашла починиоце скрнављења графита у насељу Ивици, те се показала као једина институција Брчко дистрикта која истински штити интегритет Брчко дистрикта као и сигурност грађана који су узнемирени протеклим дешавањима.

Очекујемо да се судионици немилих догађаја пронађу и санкционишу у циљу спрјечавања већих ескалација и сукоба.

Брчко, 11.01.2022.год

Служба за односе са јавношћу
Народ и Правда

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img