Nezadovoljni ljekari privatnici, nezadovoljni u JZU – šta je sa pacijentima?

Privatni ljekari iz Brčko distrikta nezadovoljni su načinom na koji se pacijenti upućuju na subspecijalističke i dijagnostičke preglede u privatne zdravstvene ustanove sa kojima Fond zdravstvenog osiguranja ima potpisan ugovor o saradnji. Glavnog krivca vide u rukovodstvu Javne zdravstvene ustanove “Zdravstveni centar Brčko”. Iz ove institucije tvrde da su nezadovoljni i oni. Pacijente, čini se, niko ništa ne pita.

Iz Udruženja privatnih doktora medicine i stomatologije u Brčko distriktu BiH tvrde da su doktori porodične medicine dobili instrukciju da pacijente šalju u Bolnicu, kako bi ona preuzela način liječenja.

- Reklama -

“Inače su poremetili ustaljenu praksu da subspecijalistički pregledi idu na veliku uputicu u Fond, a oni su davali mogućnost pacijentu da bira gdje će se liječiti” rekao je za BDC televiziju dr. Radomir Elez, predsjednik Udruženja privatnih doktora medicine i stomatologije u Brčko distriktu BiH.

Elez pojašnjava da je FZO raspisao konkurs na koji se javila JZU i svi privatnici koji su zainteresovani, te da su prošli oni koji zadovoljavaju kriterije.

“Ovo je iznenada, da li zbog ličnih sukoba Fonda i JZU, ali su poremetili sve odnose i to na uštrb nas iz privatnih zdravstevnih ustanova” dodao je dr Elez.

Iz JZU tvrde da su kritike ljekara privatnika upućene na pogrešnu adresu jer prihodima od oko 74.000 osiguranika u Brčko distriktu raspolaže FZO. U JZU tvrde da su njihova nastojanja da sve što mogu sami i urade, kako bi troškovi Fonda, koji su prešli cifru od osam miliona tokom prošle godine, bili smanjeni.

“Tu je problem terminološki. Upućivanje u privatne ordinacije se tretira kao upućivanje van Brčko distrikta, što nije tačno. Znači, Fond ne želi sve ovo vrijeme da napravi korektan odnos sa javnim i sa privatnim sektorom. Naš je pregled šest maraka po cjenovniku iz 2002. godine, a kod njih su cijene recimo 50 maraka. Znači, može cijena da bude duplo viša, ali ne može da bude deset puta. Tu su problemi” kaže dr. Dušan Stokić, zamjenik direktora JZU “Zdravstveni centar Brčko”.

Iz JZU tvrde da ni njima nije lako, jer već dva mjeseca 2018. godine rade bez ugovora sa Fondom. Zamjenik direktora Dušan Stokić tvrdi da je predloženi ugovor vrijedan oko 21 milion maraka, a da Fond plaća do 15 miliona, dok mu je prihod oko 34 miliona maraka.

“Mi smo zato da se javni i privatni sektor izjednače u svemu – i pravima i obavezama. Nama se plaćanje usluga vrši paušalno i moramo se uklapati u to. Od 34 miliona Fonda mi dobijemo 15 miliona. Mi pružamo 90% usluga za 74.000 osiguranika fonda. Da li je to srazmjer koji treba prihvatiti? Tu su problemi a ne u nama” dodaje dr Stokić.

U FZO kažu da nastoje pokušati riješiti komplikovanu administrativnu proceduru, jer osiguranici moraju prolaziti dugotrajne procedure ljekarske komisije i slično. Obzirom da se to može učiniti i u javnim i u privatnim ustanovama u Distriktu, ponuđeni su isti uslovi na konkursu, što bi isključilo odlazak u kliničke centre van Brčko distrikta.

“To je funkcionisalo bez problema sve do kraja 2017. godine. I jedni i drugi su radili pod istim uslovima, osigurano lice je bilo to koje je biralo gdje će tu uslugu obaviti. Imali smo promet i sa jednima i sa drugima. Što se tiče problema koji je nastao, očigledno da će i jedna i druga strana morati sjesti i riješiti problem, jer zbog različitih stavova ne trebaju trpiti osiguranici” rekla je Aleksandra Tučić, direktorica FZO Brčko distrikta BiH.

Namjera Fonda je bila unaprijediti još neke usluge, kako bi osiguranici što više zdravstevne zaštite dobijali u Brčko distriktu, bez odlaska na klinike širom zemlje i regiona. No, prije toga JZU i privatnici moraju riješiti međusobni problem.

 

 

 

 

 

(brcko.tv)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime