spot_img
spot_img

Нема да нема: 5 милиона марака за невладине организације

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Поводом усвојење Одлуке о измјенама и допунама буџета Брчко дистрикта за 2020. годину, на јуче одржаној 69. сједници Скупштине Брчко Дистрикта, група грађана “За транспарентно финансирање непрофитних организација из буџета Брчко дистрикта”, изражава забринутост и скреће пажњу јавност на сам поступак усвајања наведне Одлуке, нарочито у дијелу додјела средстава непрофитним организацијама.

Наиме, како су на сједници тврдили из опозиције, а који су имали увид у материјале, умјесто смањења три гранта по милион марака непрофитним организацијама, политички субјекти и посланици подијелили су путем амандмана чак пет милиона марака, према наводима опозиције, својим подобним удружењима грађана, вјерским организацијама, мјесним заједницама и другим који ће им помоћи да поново освоје власт

У прилог овога говори податак да је на самој сједници током усвајања Одлуке о измјенама и допунама буџета Брчко дистрикта за 2020.годину, усвојено невјероватних 493 амндамана које ће Дирекција за финансије тек морати уградити у првобитно планиран садржај Одлуке. Од наведених 493 амандмана свега Шест су из Канцеларије градоначелника и то техничких, који су и обелодањени на сједници, осталих 487, барем широј јавности нису познати док се не озваничи одлука од стране Дирекције за финансије и Записник са сједнице Скупштине.

Додатно, игнорисана су и упозорења да није вођена ни јавна расправа о документу, да није Нацрт одлуке разматран у првом, па другом читању, односно да је само доношење одлуке нестатутарно.

Да ли је ова последња сједница Скупштине Брчко дистрикта у овом сазиву, била са својеврсним новим ребалансом непосредно пред изборе у функцији куповине оних којима су милионска средства подјељења без учешћа јавности, питање је које властима у Брчко дистрикту поставља и Група “За транспарентно финансирање непрофитних организација из буџета Брчко дистрикта”.

Све наведено је додатни аргумент да се ова област што хитније уреди, на чему инсистира Група, састављена од представника непрофитних организација са циљем да допринесе транспарентној и праведној, на прецизним критеријима заснованој, расподјели и трошењу средстава за непрофитне организације из буџета Брчко дистрикта, заустави праксу злоупотреба и коруптивног понашања у овом контексту и омогући да се расположивим средствима оствари стимулисање рада организација од којих ће грађани Дистрикта имати највише користи. Група је Влади и Скупштини Брчко дистрикта упутила Иницијативе за уврштавање приједлога представника цивилног друштва у припреми подзаконских аката који произилазе из Закона о буџету БД и Закона о удружењима и фондацијама БД, али се нажалост са тим активностима касни и подзаконски акти још нису донешени.

ГРУПА „ЗА ТРАНСПАРЕНТНО ФИНАНСИРАЊЕ
НЕПРОФИТНИХ ОРГАНИЗАЦИЈА ИЗ БУЏЕТА БРЧКО ДИСТРИКТА“

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img