Ne očekuju mnogo od mjera Vlade: Privrednici nezadovoljni stanjem

Nakon što su polovinom godine razmatrali stanje u privredi Brčko distrikta i učinak podsticaja poslanici Skupštine donijeli su proteklih dana odluku o usvajanju mjera za unapređenje poslovnog ambijenta.

Pero Gudeljević, šef Odjeljenja za privredu Brčko distrikta, rekao je da je jedna od glavnih mjera donošenje strategije razvoja Distrikta do 2026. i da je taj dokument u izradi, kao i da u najkraćem periodu treba donijeti zakon o poslovnim zonama.

S ciljem jačanja konkurentnosti brčanske privrede i stvaranja uslova za privlačenje domaćih i stranih poslovnih inicijativa ovaj zakon usvojen je nedavno u prvom čitanju, a ovih dana će na javnu raspravu.

– Očekujem da ćemo nakon toga usvojiti ovaj zakon kako bi konačno do kraja godine mogli urediti tu oblast. Tu je i nekoliko zakona iz oblasti poreza. Treba izmjeniti Zakon o porezu na dohodak da bi povećali neoporezivi dio dohotka, kako bi plate u realnom sektoru mogle bar minimalno porasti. Neophodno je izmjeniti i Zakon o porezu na dobit, jer su ranije utvrđene određene zlupotrebe pravnih subjekata koji rade u Brčko distriktu, a ne plaćaju ovdje poreze – rekao je Gudeljević.
Obeshrabreni

Privrednici Brčko distrikta ne očekuju mnogo od usvojenih mjera.

Jelenko Ilić, predsjednik Privredne komore i član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca Brčko distrikta, kaže da su one gotovo beznačajne za trenutak u kome se brčanska privreda nalazi.

– Mjere su uopštene, nisu praktične, a stanje u privredi je katastrofalno. Ljudi ne vide perspektivu ovdje i odlaze, a za par godina sve ove i druge mjere će biti nepotrebne ako ovdje ne bude građana – kaže Ilić, koji se gotovo četiri decenije bavi vlastitom prozvodnjom.

Smatra da je neophodno preduzeti radikalne mjere i da to svakako nisu izmjene i dopune Zakona o dohotku, koje će omogućiti povećanje plata od svega 20 do 30 KM.

– Ovdje više nisu u pitanju samo niske plate. U posljednje dvije godine upitan je cjelokupni ambijent za život, jer su i građani i privrednici u potpunosti izgubili vjeru i nadu u bolji život. Politika je napravila ambijent koji nas je sve potpuno obeshrabrio. Ukoliko se ne donesu radikalne mjere i na drugačiji način ne usmjere sredstva u privredu i poljoprivredu, ukoliko se ne otvore kapitalne investicije i smanji birokratski aparat, mi nemamo budućnost – kaže Ilić.

Administracija

I Željko Antić, privrednik i poslanik SNSD u Skupštini Distrikta, kaže da bi privreda morala biti u središtu pažnje svih institucija i da administracija mora biti efikasnija.

– Prije svega treba poboljšati uslove dobijanja građevinskih dozovola. Treba ubrzati porcedure, jer one ovdje traju beskonačno. Imamo situacije u kojima pojedina pravna, pa čak i fizička lica po nekoliko mjeseci ne mogu dobiti građevinske dozvole. Stoga bi Vlada i Skupština trebale otkočiti usvajanje prostornih i regulacionih planova – kaže Antić.

Sporost u rješavanju predmeta u brčanskoj administraciji razlog je zbog koga je nedavno gradonačelnik Brčkog Siniš Milić zatražio upravni nadzor nad radom svih odjeljenja u Vladi Distrikta.

– Ima mnogo pritužbi pravnih lica i građana. Neprihvatljivo je da se na rješavanje zahtjeva čeka do 7 mjeseci i zatražio sam da upravna inspekcija izvrši nadzor u pogledu blagovremenosti odgovora na zahtjeve građana i pravnih lica – rekao je Milić.

Iako je riječ o opsežnom poslu on očekuje da će se vrlo brzo vidjeti efekti jer će, kako je istakao, i sama najava upravnog nadzora mnoge zabrinuti i podstaći ih da rade svoj posao.

Ubrzati procedure

Među mjerama za poboljšanje poslovnog ambijenta navodi se ubrzanje projekta i javnih investicija, ažuriranje liste projekta atraktivnih za nove ulagače, usklađivanje ponude radne snage na tržištu rada i potreba privrede i uspostavljnje jednošalterskog sistema registracije.

– Mislim da mi na šalterima nemamo mnogo zahtjeva koji čekaju. Zbog ukupnog ambijenta uopšte nemamo novih zahtjeva za otvaranje firmi pošto niko od privrednika ne zna šta ga sutra čeka – upozorava Jelenko Ilić.

 

 

 

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime