spot_img
spot_img

Не очекују много од мјера Владе: Привредници незадовољни стањем

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Након што су половином године разматрали стање у привреди Брчко дистрикта и учинак подстицаја посланици Скупштине донијели су протеклих дана одлуку о усвајању мјера за унапређење пословног амбијента.

Перо Гудељевић, шеф Одјељења за привреду Брчко дистрикта, рекао је да је једна од главних мјера доношење стратегије развоја Дистрикта до 2026. и да је тај документ у изради, као и да у најкраћем периоду треба донијети закон о пословним зонама.

С циљем јачања конкурентности брчанске привреде и стварања услова за привлачење домаћих и страних пословних иницијатива овај закон усвојен је недавно у првом читању, а ових дана ће на јавну расправу.

– Очекујем да ћемо након тога усвојити овај закон како би коначно до краја године могли уредити ту област. Ту је и неколико закона из области пореза. Треба измјенити Закон о порезу на доходак да би повећали неопорезиви дио дохотка, како би плате у реалном сектору могле бар минимално порасти. Неопходно је измјенити и Закон о порезу на добит, јер су раније утврђене одређене злупотребе правних субјеката који раде у Брчко дистрикту, а не плаћају овдје порезе – рекао је Гудељевић.
Обесхрабрени

Привредници Брчко дистрикта не очекују много од усвојених мјера.

Јеленко Илић, предсједник Привредне коморе и члан Управног одбора Удружења послодаваца Брчко дистрикта, каже да су оне готово безначајне за тренутак у коме се брчанска привреда налази.

– Мјере су уопштене, нису практичне, а стање у привреди је катастрофално. Људи не виде перспективу овдје и одлазе, а за пар година све ове и друге мјере ће бити непотребне ако овдје не буде грађана – каже Илић, који се готово четири деценије бави властитом прозводњом.

Сматра да је неопходно предузети радикалне мјере и да то свакако нису измјене и допуне Закона о дохотку, које ће омогућити повећање плата од свега 20 до 30 КМ.

– Овдје више нису у питању само ниске плате. У посљедње двије године упитан је цјелокупни амбијент за живот, јер су и грађани и привредници у потпуности изгубили вјеру и наду у бољи живот. Политика је направила амбијент који нас је све потпуно обесхрабрио. Уколико се не донесу радикалне мјере и на другачији начин не усмјере средства у привреду и пољопривреду, уколико се не отворе капиталне инвестиције и смањи бирократски апарат, ми немамо будућност – каже Илић.

Администрација

И Жељко Антић, привредник и посланик СНСД у Скупштини Дистрикта, каже да би привреда морала бити у средишту пажње свих институција и да администрација мора бити ефикаснија.

– Прије свега треба побољшати услове добијања грађевинских дозовола. Треба убрзати порцедуре, јер оне овдје трају бесконачно. Имамо ситуације у којима поједина правна, па чак и физичка лица по неколико мјесеци не могу добити грађевинске дозволе. Стога би Влада и Скупштина требале откочити усвајање просторних и регулационих планова – каже Антић.

Спорост у рјешавању предмета у брчанској администрацији разлог је због кога је недавно градоначелник Брчког Синиш Милић затражио управни надзор над радом свих одјељења у Влади Дистрикта.

– Има много притужби правних лица и грађана. Неприхватљиво је да се на рјешавање захтјева чека до 7 мјесеци и затражио сам да управна инспекција изврши надзор у погледу благовремености одговора на захтјеве грађана и правних лица – рекао је Милић.

Иако је ријеч о опсежном послу он очекује да ће се врло брзо видјети ефекти јер ће, како је истакао, и сама најава управног надзора многе забринути и подстаћи их да раде свој посао.

Убрзати процедуре

Међу мјерама за побољшање пословног амбијента наводи се убрзање пројекта и јавних инвестиција, ажурирање листе пројекта атрактивних за нове улагаче, усклађивање понуде радне снаге на тржишту рада и потреба привреде и успостављње једношалтерског система регистрације.

– Мислим да ми на шалтерима немамо много захтјева који чекају. Због укупног амбијента уопште немамо нових захтјева за отварање фирми пошто нико од привредника не зна шта га сутра чека – упозорава Јеленко Илић.

 

 

 

(srpskainfo.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img