spot_img
spot_img

Nazire li se kraj problemima stanovnika MZ Novo Brčko?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Na adresu našeg portala stiglo je saopštenje koje potpisuje Grupa građana stanovnika MZ Brčko Novo.

Ovo saopštenje objavljujemo u cjelosti, bez izmjena.

Mjesna zajednica Brčko Novo predstavlja jednu od najvećih gradskih mjesnih zajednica, u kojoj gravitira oko 800 stanovnika. Nažalost, uslijed nedovoljne brige institucija, kao i slabe aktivnosti predstavnika MZ, svjedoci smo da, umijesto bude jedno od najljepših gradskih sredina za stanovanje, kako je to i zamišljeno još prije 50 godina, danas ova MZ djeluje kao Zona sumraka, što najbolje oslikavaju Autobuska i Željeznička stanica, te narušena bezbjednost zbog mračnih ulica i neprilagođene vožnje automobila.

Grupa stanovnika MZ Brčko Novo je sredinom februara organizovala sastanak sa aktuelnim rukovodstvom ove mjesne zajednice, želeći da pruži svoj doprinos kako bi zajedničkim snagama radili na dobrobiti svih stanovnika, a na prvom mjestu djece koja žive ovdje. Međutim, aktuelno rukovodstvo i poslije nekoliko godina (ne)rada nije dalo nikakvu podršku ovoj inicijativi, uz odbijanje da zakažu redovnu skupštinu MZ, što je ujedno i zakonska obaveza da se to radi najmanje dva puta godišnje. Stariji stanovnici ove MZ kažu da, od izbora aktuelnog rukovodstva MZ Brčko Novo, prije 8 godina, se ne sjećaju da je skupština bila ikada organizovana, te dodaju da se tako želi prikriti njihov nerad i moguće finansijske malverzacije kroz očigledno pretvaranje prostorija MZ u privatnu kafanu i naplaćivanje korištenja prostorija MZ.

Kako inicijativa za aktiviranjem rada MZ ne bi propala, potpisnici ovog saopštenja su iskoristili jedinu preostalu zakonsku mogućnost predviđenu članom 15. stavom 3. Zakona o mjesnim zajednicama Brčko distrikta BiH, koji predviđa da skupština može biti sazvana na inicijativu najmanje 10 % članova mjesne zajednice. U protekle dvije sedmice, inicijatori su organizovali prikupljanje potpisa stanara MZ Brčko Novo, te prikupili 103 potpisa stanara ove MZ, što iznosi 12,87%, slijedno čega sazivaju skupštinu 15. marta 2023. godine u 18h, te pozivaju sve stanare ove MZ da se odazovu i svojim učešćem daju dodatni vjetar u leđa da počnemo sa stvaranjem zdrave sredine za sve nas, a najviše za našu djecu.

 

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img