Naopaki mi

Sinoć je na stranicama portala koji čitate objavljen tekst “Naopaka država” u kome se ukazuje na skandalozno skrnavljenje jednog od najvažnijih obilježja države – njene zastave.

I opet se pokazala tačnom poznata mudrost – svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje.

Ne ulazeći u to kome se ta zastava sviđa, ko je osjeća kao svoju, voli ili ne voli, jedna je stvar neosporna i sasvim jasna – radi se o državnoj zastavi. Kao takva, ističe se u skladu sa određenim pravilima. Ukoliko se ta pravila ne poznaju ili zanemaruju, izvrgavamo zastavu ruglu, pravimo od nje običnu krpu koju svako može isticati kako i gdje poželi.

Neispravno isticanje zastave u BiH je zakonom kažnjivo djelo. Zastava okrenuta naopako uvredljiva je za sve koji je osjećaju svojom. Ili bi trebala biti. Ujedno, to je i međunarodni znak za nevolju i poziv u pomoć.

Uzevši u obzir da su zastave prvenstveno simboli, dobro je da je bar tu simbolika pogođena – nama je itekako potrebna pomoć.

Glavni koordinator Vlade Brčko distrikta, Sead Šadić, ponosno se danas slikao ispred naopako okrenutih zastava… I s ponosom za FENA-u istakao u svoje ime i ime dobrog dijela Vlade “da smo podržali ovu aktivnost koja je urađena nazahtjev jednog udruženja iz Brčkog”.

Istakao je i da su tokom postavljanja zastave svoje učešće dali i pripadnici Odjeljenja za javnu bezbjednost.

I niko od njih, izgleda, nije znao pravila isticanja državne zastave. A ono je, naročito u slučaju BiH, sasvim jasno, uzevši u obzir da žuti trougao na zastavi simbolizuje oblik države.

Pa tako danas imamo naopaku situaciju da se priča o tome smetaju li zastave na brčanskom Trgu mladih nekome ili ne. Postavljanje zastava naopako hvale oni koji zastavu vole, dok iste te naopake zastave kritikuju oni koji je ne vole. Sve naopako.

Da stvar bude gora, zastave su, ispostavilo se jutros, postavljene nelegalno, zbog čega je odgođena i jutrošnja sjednica Vlade.

Ovo je na današnjoj konferenciji za medije potvrdio i sam Šadić, kada je na pitanje da li postoji odobrenje od strane neke institucije za postavljanje državnih zastava odgovorio sa “ne”.

“Zakon o komunalnoj djelatnosti je propisao da se moraju dobiti lokacijski uslovi Odjeljenja za prostorno planiranje. Međutim, Odjeljenje za prostorno planiranje neće da da lokacijske za školu, a kamoli da da za zastave”, rekao je Šadić medijima.

Tako je, čini se, dao primjer i ostalim građanima. Zakon o komunalnoj djelatnosti i Odjeljenje za prostorno planiranje možete slobodno ignorisati. Lokacijski uslovi vam nisu potrebni, barem dok iste ne dobije i jedna škola.

U međuvremenu, zastave i dalje stoje.

Naopako.

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime