Namjerna greška u koracima?

Sport po svojoj prirodi povezuju ljude svih boja, rasa, uzrasta, političkih opredjeljenja, nacija, religija, društvenih sistema u kojima žive i svih drugih različitosti.

Sportski djelatnici čine da svijet u kome živimo izgleda mnogo bolji nego što on jeste.

Takvo razmišljanje i takav stav imali su i u antičkom svijetu. Kod njih je vladalo nepisano pravilo da tokom trajanja Olimpijskih igara, ratovi prestanu.

Izgleda da takvo humanističko kvalifikovanje sporta, sportista, trenera i sportskih radnika priznato diljem planete, u Brčkom pojedinci iz samo njima znanih razloga, ne prihvataju.

Primjer nepoštovanja nečijih ljudskih postignuća pokazuje onomad pokrenuto preispitivanje valjanosti naziva odbojkaškog igrališta u Eš naselju imenom velikog čovjeka, Muharema Skelića – Skele.

Rijetko koji čovjek od sporta u Brčkom je imao nepodijeljene simpatije i uvažavanje od svih u ovom gradu, kao što je to imao taj uvaženi pedagog, trener i susjed, brčanska sportska legenda – Skela. I nekima to smeta.

Nažalost, dešava se. Ljudi skromnih vlastitih učinaka, pokušavaju bespredmetnim i nepotrebnim raspravama o velikim ljudima, barem na trenutak da se približe tim veličinama. Ti koraci su greška.

Kao što postoje u košarci, sportu kojim se Skela bavio u rodnoj Derventi. On je još sredinom prošlog vijeka naučio greške u koracima. Neki ni danas nisu. Ali hajde, “Oprosti im Bože, ne znaju što čine”.

Po svojim ljudskim, pedagoškim, sportskim i brojnim drugim kvalitetima Skela je zaslužio mnogo više. Bespogovorno. Više od jedne metalne ploče sa svojim imenom na ogradi igrališta u Eš naselju. Oni koji ne misle tako, na sreću su u velikoj manjini.

I poruka njima. Učinite nešto od svojih života da vas vaši sugrađani po nečemu dobrom zapamte. Skela je to uradio. Pri tom ne umanjujući ničiji drugi napor. Poštujući pravila. Kao što su tvorci ideje ispoštovali pravila prilikom postavljanja ploče sa Skelinim imenom na odbojkaškom igralištu u Eš naselju.

I zbog toga, igralište u najurbanijem dijelu našeg grada, ponosno nosi ime Muharema Skelića – Skele.

 

 

 

(S.K.)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime