Најављена трибина о управљању отпадом у Брчком - nula49.com
spot_img
spot_img

Најављена трибина о управљању отпадом у Брчком

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

У Брчко дистрикту БиХ свакодневно се производе око 60 тона отпада. Произведени отпад је до недавно у цјелости бивао депонован на градској депонији, која данас служи као претоварно мјесто, одакле се отпад одвози на регионалну депонију „Црни врх“ код Зворника.

Иако се отпочет одвоз отпада за Зворник, и то са двије специјализоване приколице појединачног капацитета око 17-18 тона, што је свакако позитиван корак у смјеру промјене у начину манипулације отпадом у Брчко дистрикту БиХ, простора за напредак у овој области свакако има.

Брчко дистрикт БиХ се у стратешким документима опредијелио за рјешавање овог проблема градњом модерног „Центра за управљање отпадом“ на чијој просторно планској документацији и пројектовању се тренутно ради, а чија градња се очекује у наредним годинама.

„Клуб љубитеља природе“Брчко, у склопу имплементације пројекта „Одговорним управљањем отпадом до здравије и чистије животне средине“, подржаног од стране Центра за промоцију цивилног друштва кроз пројекат „Мисли о природи!“, а финансираног од стране Шведске, у понедјељак 31.07.2023.године у Омладинском центру организује јавну трибину на тему тренутног начина управљања отпадом у Брчко дистрикту БиХ.

На јавној трибини ће бити говора о тренутном начину управљања отпадом, количинама које се на дневној основи прикупе, саставу самог отпада, са акцентом на рециклажни и биоразградиви отпад, те бенефитима раздвајања-сортирања отпада који могу да, поред позитивног ефекта на животну средину, доведу и до вишеструких уштеда. Пројекција могућих уштеда видљива је из самог састава отпада који се на дневном нивоу депонује на градску депонију, као и кроз смањење количине отпада који се одвози на регионалну депонију „Црни врх“, нижу потрошњу горива за транспорт отпада за Зворник, те мање средстава за амортизацију возила.

Овим путем све заинтересоване грађане и грађанке позивамо на јавну трибину, која ће бити организована у понедјељак 31.07. у Омладинском центру, са почетком у 18 часова.

Одговорно управљајмо отпадом за здравију и чистију животну средину!

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img