Najavljen koncert temeljnih organizacija kulture naroda BiH „Sazvučja“ u Brčkom

Na današnjoj održanoj konferenciji za medije, gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić najavio je, zajedno sa predstavnicima Međukulturnog vijeća Bosne i Hercegovine, koncert pod nazivom „Sazvučja“. Koncert će biti održan u subotu, 2. 7. 2022. godine na gradskom trgu s početkom u 20.00 časova.

U ime Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ obratio se predsjednik prof. dr Sanjin Kodrić, kazavši da se koncert organizuje kao temeljna organizacija kulture naroda BiH, a to su BZK „Preporod“, HKD „Napredak“, SPKD „Prosvjeta“ i JKPHD „La Benevolencija“.

- Reklama -

„Sva četiri ova društva imaju tradiciju višedesetljetnog postojanja i svako na svoj način i u svom domenu njeguje ono što je kultura BiH, odnosno naroda BiH. Prvi koncert je održan u Sarajevu, drugi u Mostaru, a treći koncert, na naše veliko zadovoljstvo održavamo ovdje u Brčkom, u gradu osebujne istorije i u jednom od posebno značajnih gradova u BiH. Koncert će se održati pod pokroviteljstvom gradonačelnika Distrikta i kojem se ja posebno zahvaljujem na ukazanoj časti“, kazao je Kodrić.

On je dodao da se koncertom želi promovisati policentrična, pluralna, interkulturalna kultura BiH kao naroda BiH, s tim u vezi je simbolični naziv koncerta „Sazvučja“ koji sugeriše na postojanje različitih zvukova, tonova, melodija, ali koji se u toj svojoj razlici, u toj svojoj pojedinačnosti ipak skladno stapaju u jednu zajedničku kompoziciju.

„Mi želimo da naša nacionalna društva njeguju svako svoj identitet, svoju melodiju, ali da paze na harmoniju, da se uklopimo. Mi nismo tu da budemo jedni protiv drugih, nego da budemo jedni s drugima i da sve ono lijepo i veliko što stvaramo da se uklopi u jednu lijepu cjelinu u jednoj prekrasnoj zemlji u kojoj živimo“, kazao je fra Mirko Filipović, predstavnik HKD „Napredak“.

Dejan Garić, predstavnik SPKD „Prosvjeta“, osvrnuo se na program koncerta. „Sutrašnji koncert otvoriće kamerni ansambl „Teodor Romanić“ koji predstavlja SPKD i predstaviće krajiške pjesme, nešto bugarskih melodija, a tradicionalnu sarajevsku Bentbašu koja je sukus svih kultura u našoj zemlji, od jevrejske preko sevdalinke pa do savremene pjesme. Nakon toga nam u ime HKD „Napredak“ dolazi sopranistkinja Vedrana Šimić koju će pratiti na klaviru Dario Vučić. Oni će izvesti nekoliko arija iz poznatih opera, a poslije toga nam dolaze i predstavljaju se predstavnici „La Benevolencije“ i za kraj najveći skup, domaćini, Mješoviti hor BZK „Preporod“ iz Brčkog“, kazao je Garić.

Gradonačelnik se zahvalio predstavnicima na odabiru Brčko distrikta BiH kao domaćina ovog kulturnog programa te je pozvao sve građane da posjete ovaj događaj.

„Brčko već dvije decenije živi svoje sazvučje gdje je istinska multietnička zajednica, gdje ljudi imaju mogućnost, pravo i priliku da ispoljavaju svoje identitarne različitosti, što sve skupa čini jedno veliko bogatstvo svih Brčaka koji ovdje žive i već se to kao takvo prepoznaje, da mi živimo život koji je ponajviše sličan odnosima koji su bili i prije rata u BiH, što ističemo kao svojom prednošću i zašto želimo da predstavljamo neku vrstu paradigme, svijetlog obrasca i inspiracije za ostatak BiH. Mislim da je ovaj koncert na pravom mjestu, u pravoj sredini“, istakao je Kadrić.

Ujedno, predstavnici Vijeća su na upriličenom prijemu razgovarali sa gradonačelnikom Esedom Kadrićem i glavnim koordinatorom Vlade Željkom Antićem o aktivnostima, programima i budućim zajedničkim projektima. Jedan od njih je postavljanje izložbe „Sjećanje na Aleksu Mikića“ u Sarajevu, trenutno izloženu u galeriji brčanske Gradske vijećnice, a koju su prisutni obišli zajedno sa gradonačelnikom Kadrićem.

 

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime