spot_img

Најављен концерт темељних организација културе народа БиХ „Сазвучја“ у Брчком

Published:

На данашњој одржаној конференцији за медије, градоначелник Брчко дистрикта Босне и Херцеговине Есед Кадрић најавио је, заједно са представницима Међукултурног вијећа Босне и Херцеговине, концерт под називом „Сазвучја“. Концерт ће бити одржан у суботу, 2. 7. 2022. године на градском тргу с почетком у 20.00 часова.

У име Бошњачке заједнице културе „Препород“ обратио се предсједник проф. др Сањин Кодрић, казавши да се концерт организује као темељна организација културе народа БиХ, а то су БЗК „Препород“, ХКД „Напредак“, СПКД „Просвјета“ и ЈКПХД „Ла Беневоленција“.

„Сва четири ова друштва имају традицију вишедесетљетног постојања и свако на свој начин и у свом домену његује оно што је култура БиХ, односно народа БиХ. Први концерт је одржан у Сарајеву, други у Мостару, а трећи концерт, на наше велико задовољство одржавамо овдје у Брчком, у граду осебујне историје и у једном од посебно значајних градова у БиХ. Концерт ће се одржати под покровитељством градоначелника Дистрикта и којем се ја посебно захваљујем на указаној части“, казао је Кодрић.

Он је додао да се концертом жели промовисати полицентрична, плурална, интеркултурална култура БиХ као народа БиХ, с тим у вези је симболични назив концерта „Сазвучја“ који сугерише на постојање различитих звукова, тонова, мелодија, али који се у тој својој разлици, у тој својој појединачности ипак складно стапају у једну заједничку композицију.

„Ми желимо да наша национална друштва његују свако свој идентитет, своју мелодију, али да пазе на хармонију, да се уклопимо. Ми нисмо ту да будемо једни против других, него да будемо једни с другима и да све оно лијепо и велико што стварамо да се уклопи у једну лијепу цјелину у једној прекрасној земљи у којој живимо“, казао је фра Мирко Филиповић, представник ХКД „Напредак“.

Дејан Гарић, представник СПКД „Просвјета“, осврнуо се на програм концерта. „Сутрашњи концерт отвориће камерни ансамбл „Теодор Романић“ који представља СПКД и представиће крајишке пјесме, нешто бугарских мелодија, а традиционалну сарајевску Бентбашу која је сукус свих култура у нашој земљи, од јеврејске преко севдалинке па до савремене пјесме. Након тога нам у име ХКД „Напредак“ долази сопранисткиња Ведрана Шимић коју ће пратити на клавиру Дарио Вучић. Они ће извести неколико арија из познатих опера, а послије тога нам долазе и представљају се представници „Ла Беневоленције“ и за крај највећи скуп, домаћини, Мјешовити хор БЗК „Препород“ из Брчког“, казао је Гарић.

Градоначелник се захвалио представницима на одабиру Брчко дистрикта БиХ као домаћина овог културног програма те је позвао све грађане да посјете овај догађај.

„Брчко већ двије деценије живи своје сазвучје гдје је истинска мултиетничка заједница, гдје људи имају могућност, право и прилику да испољавају своје идентитарне различитости, што све скупа чини једно велико богатство свих Брчака који овдје живе и већ се то као такво препознаје, да ми живимо живот који је понајвише сличан односима који су били и прије рата у БиХ, што истичемо као својом предношћу и зашто желимо да представљамо неку врсту парадигме, свијетлог обрасца и инспирације за остатак БиХ. Мислим да је овај концерт на правом мјесту, у правој средини“, истакао је Кадрић.

Уједно, представници Вијећа су на уприличеном пријему разговарали са градоначелником Еседом Кадрићем и главним координатором Владе Жељком Антићем о активностима, програмима и будућим заједничким пројектима. Један од њих је постављање изложбе „Сјећање на Алексу Микића“ у Сарајеву, тренутно изложену у галерији брчанске Градске вијећнице, а коју су присутни обишли заједно са градоначелником Кадрићем.

 

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img