spot_img
spot_img

Na području Distrikta ove godine evidentirana 23 nova klizišta

spot_img
spot_img

Od početka godine na području Brčko distrikta BiH zabilježena su 23 nova klizišta. Do sada je evidentirano ukupno 111 pomjeranja zemljišta u Distriktu, rečeno je iz Odsjeka Civilne zaštite Odjeljenja za javnu sigurnost.

Pripadnici Pododjeljenja za zaštitu i spašavanje Vlade Brčko distrikta u toku ove godine izlaskom na teren ustanovili su nekoliko klizišta koja se pretežno nalaze u južnom dijelu Distrikta. Haris Polić stručni referent za sanaciju klizišta u Odsjeku civilne zaštite rekao je da je u poređenju sa prethodnom godinom broj klizišta veći i da je za sanaciju klizišta u ovoj godini utrošeno ukupno 407.000 KM.

„Do sada je u Distriktu sanirano ukupno 26 klizišta, desetak klizišta je sanirano na poljoprivrednim zemljištima i isto toliko uz riječna korita. Također, sanirano je pet klizišta koja ugrožavaju putne pravce. Za izradu projektne dokumentacije za sanaciju klizišta izdvojeno je oko 50.000 KM i projektovano je osam lokacija i radovi su izvedeni na isto toliko mjesta. Na četiri lokacije morali smo hitno reagovati jer je bilo ugroženo više stambenih objekata, a najkritičnija tačka je bila u Gornjem Breziku“, kazao je Haris Polić stručni referenet za sanaciju klizišta u Odsjeku civilne zaštite, te dodao da su sve lokacije sanirane i tlo trenutno miruje.

Polić kaže da su u saradnji sa Rudarsko-geološko-građevinskim fakultetom iz Tuzle na dvije kritične tačke u Distriktu postavljeni mjerni instrumenti, odnosno kišomjeri.

„Ovim instrumentima mjerit ćemo količinu kišnih padavina kao i pomjeranje tla, a krajnji proizvod ovog projekta jeste izrada aplikacije pomoću koje ćemo moći uputiti rano upozorenje na pojavu klizišta“, naglasio je Polić, te dodao da je sljedeću godinu planirana sanacija oko šest klizišta.

Iz Odjeljenja za javnu sigurnost pozivaju građane da čim primijete bilo kakve promjene koje mogu ukazivati na pomjeranje tla, odnosno klizište, dužni su pozvati operativno komunikacijski centar na broj 121 ili 123, nakon čega će pripadnici Odjeljenja za javnu sigurnost u najkraćem mogućem roku izaći na teren.

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img