Na Dan Vojske Republike Srpske služen parastos u Gornjem Breziku

U brčanskom naselju Gornji Brezik danas je služen parastos poginulim srpskim borcima povodom Dana Vojske Republike Srpske.

Pomen je služen kod spomenika poginulim srpskim borcima na koji su uklesana imena pet boraca stradalih u Prvom svjetskom ratu, 29 vojnika i 44 civila stradala u Drugom svjetskom ratu, te devet mještana Gornjeg Brezika stradalih u proteklom odbrambeno–otadžbinskom ratu.

Predsjednik brčanske Boračke organizacije Republike Srpske Cvjetko Simić je istakao da je važno što se svake godine na dan Svetog Vasilija Ostroškog, kao i da je važno sjećati se mještana Gornjeg Brezika koji svoje živote ugradili u temelje Republike Srpske.

“Devet boraca je u proteklom odbrambeno – otadžbinskom ratu ugradilo svoj život ugradilo u temelje Republike Srpske kao pripadnici Prve posavske brigade i za to im moramo vječno biti zahvalni”, rekao je Simić.

Milica Krpić, majka poginulog Ratka, kaže da joj je svaki put sve teže doći na parastos.

“Svake godine je sve teže. To je vječna bol, nema tu šta. Ali posvetila sam se djeci i tako preživljavam”, rekla je Milica Krpić.

Gradonačelnik Siniša Milić je rekao da je potrebno sjećati se boraca, ali i važno napomenuti da rata više nikad ne bude.

“Iz potrebe da se odbrani srpski narod nastala je Vojska Republike Srpske. Ovih devet pripadnika vojske časno su obavljali svoju dužnost i zbog toga zaslužuju pomen, kao i da njihove porodice budu na određen način zbrinute”, rekao je Milić.

Članovi porodica poginulih i njihovi saborci, kao i predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske iz Brčkog, te srpskih političkih partija u lokalnoj vlasti položili su vijence i prislužili svijeće, a potom posjetili mjesno groblje i grobove poginulih mještana.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime