spot_img
spot_img

Na brčanskoj pijaci cijene i dalje rastu: Voće i povrće skuplje za 25 odsto u odnosu na prošli mjesec

Published:

spot_img

Cijene sezonskog voća i povrća na Zelenoj pijaci su u porastu i povećale su se za najmanje 25 odsto u odnosu na prošli mjesec, saznali smo na brčanskoj pijaci.

Pored sezonskog povrća i voća, građani u ponudi mogu naći i rasadu za proljetnu sjetvu.

Cijena jedne struke rasada paradajza, paprike i krastavca je po jednu marku, dok se zelena salata prodaje pet komada za jednu marku.

Trgovci na brčanskoj pijaci kao razlog poskupljenja cijena sezonskog voća i povrća navode slabiju posjetu naših sugrađana pijaci zbog odlaska u novootvorene tržne centre. Oni ističu da je pred prošle praznike zbog dolaska naših građana koji rade u inostranstvu posjeta pijaci bila nešto bolja u odnosu na dane prije njihovog dolaska.

Cijena zelena salate je 3,50 KM, mladi luk četiri KM, stari luk je tri marke, blitva i mladi kupus po 3,50 KM, tikvice, patlidžan i blitva po četiri KM, bijeli luk 10 maraka, pasulj od pet pa do osam KM, mrkva dvije KM po kilogramu, ljute paprike mogu se dobiti dva komada za jednu marku, crvena i bijela paprika je čak pet KM za jedan kilogram.

Što se tiče voća, cijene banana se kreću od 3,50 KM, jagode korpica četiri, orasi 15, a badem 17 KM po kilogramu. Jabuke su dvije marke u zavisnosti od kvaliteta, mandarine tri i kivi 3,50 KM po kilogramu, narandže i mandarine po 2,50 a brusnica sušena je 16 KM.

Na Zelenoj pijaci mogu se naći i domaći likeri od višnje, grožđa i oraha od 25 pa čak do 30 KM po litri. Med se prodaje po cijeni od 18 KM dok se kukuruzno brašno može naći po cijeni od 2,50 KM po kilogramu.

Cijene mlijeka i mliječnih proizvoda se nisu značajnije mijenjale u odnosu na prošli mjesec i tako se mlijeko prodaje po 3,50 KM za dvije litre, jaja domaća se mogu dobiti po cijeni od jedne KM za dva komada, domaći pilići su sedam maraka, a sir i kajmak od pet pa do 10 maraka u zavisnosti od kvalitete.

Pored ovih problema, trgovci navode da su i dalje na snazi mjere Vlade Hrvatske o zabrani unošenja prehrambenih proizvoda u tu zemlju, posebno nakon ulaska naših susjeda u Šengensku zonu, što domaćim trgovcima umnogome otežava rad.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img