spot_img
spot_img

Мирсад Ђапо: Вријеме је да млади донесу промјене

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Недавно именовани предсједник Покрета социјалне правде и демократије (ПСПД) у Брчком, и бивши градоначелник ове локалне заједнице, обратио се данас јавности саопштењем у коме појашњава своју улогу у процесу формирања ПСПД-а, даље политичко дјеловање, али и циљеве и идеје за будућност. Саопштење преносимо у цјелости, без измјена.

Након што сам прије неколико дана од предсједника Покрета СПД БиХ др Иве Комшића добио овлаштење да радим на организовању Покрета, дужан сам с обзиром на велики интерес јавности у Брчко дистрикту БиХ још једном појаснити неке аспекте дјеловања овог Покрета и моје наредне конкретне активности на том плану.

Наиме, на основу већ истакнутог у мом првом саопштењу, приоритет дјеловања Покрета СПД усмјерен је према човјеку–грађанину у борби за његову равноправност–социјална правда–солидарност–једнака шанса за све, јер у наводном залагању актуелних националних странака за равноправност конститутивних народа изгубио се у нашем амбијенту грађанин, који, а посебно када је ријеч о младим људима, види нажалост будућност негдје на западу.

У политичкој структури и амбијенту БиХ Покрет СПД чине странке љевице–Демократска Фронта (ДФ), Социјалдемократи БиХ (СДБиХ) и Грађански Савез БиХ (ГС БиХ), као и многобројни независни интелектуалци и невладине организације које се баве питањима основних права и слобода.

Покрет СПД је отворен за даље обједињавање љевице и грађанских странака које у својим програмима баштине поменуте идеје и вриједности.

Мој приоритетни циљ у наредном периоду јесте омасовљење Покрета СПД у Брчко дистрикту БиХ члановима који желе истински учествовати у изградњи и јачању ове идеје, код грађана свих националности и у свим слојевима друштва, а поготово код младих људи, који би у наредном периоду били ослонац развоја Покрета. Ми тренутно у Покрету СПД имамо преко 200 чланова. Интерес за пријем ових дана заиста је велики.

Међутим, мој посебан изазов јесте жеља да покренем питање заједничког наступа љевице и грађанске опције у Брчко дистрикту БиХ на предстојећим локалним изборима.

Наиме, унутар Покрета СПД јасно је опредјељење будућег уједињења странака лијеве оријентације и то ДФ-а, СД БиХ и ГДС-а, гдје је једина дилема да ли то урадити прије или послије локалних избора ове године.

С обзиром на постојеће стање у политичком амбијенту Брчко дистрикта БиХ у којем су странке љевице разједињење, већина девастиране и са веома слабим изборним резултатима у прошле четири године, велики је изазов а и нужност покушати да у години која је пред нама се договори заједнички наступ странака љевице и грађанске опције у цјелини или у најмању руку њихова блиска сарадња.

Садашње стање упозорава на ове процесе који у Дистрикту немају алтернативу јер тренутно имамо само СДП БиХ и ДФ које су на посљедњим изборима освојили мандате, док су све остале политичке странке на нивоу иницијативних одбора, повјереништава и слично без икаквих реалних изгледа да на предстојећим изборима освоје мандате и покрену процесе у Дистрикту у позитивном смјеру и провођењу неопходних свеобухватних реформи у свим сферама живота.

Наравно, свједок сам свих тешкоћа у покретању ове иницијативе, како код одговорних људи у поменутим странкама, тако и у њиховим централама! Одмах да објасним и своју улогу у овим процесима. Моје мјесто у овим процесима видим врло јасно у оквиру изграђених принципа чланства у Покрету СПД, а млади људи и личности који до сада нису били носиоци јавних функција у више мандата морају бити у приоритетима и окосница Покрета СПД.

У структурама које овдје помињем има завидан број младих, образованих и стручних људи којима треба дати шансу, а садашњи челници и лидери требали би своје мјесто наћи у доњем дијелу изборних листа као потпора млађима, јер је овдје неминовно спојити младост и искуство на један нов и поштенији начин.

Мислим да би грађани Дистрикта у оваквој једној опцији, у коју би се укључили и многи независни интелектуалци и невладина удружења, видјели шансу за свјетлију перспективу, односно једину алтернативу овом постојећем стању у друштву у цјелини.
Овдје посебно видим могућност буђења Брчака који су у овом садашњем амбијенту потпуно заборављени и изгубљени, те једину перспективу виде у одласку из ове земље, а одговорност грађанских и лијевих политичких опција јесте у томе да их покрену и јер су они увијек били основна снага, поготово социјалдемократских опција.
Прије него што и легално покренем ове процесе, заједно са младим тимом из Покрета СПД, у којем има амбициозних, образованих и за ове активности спремних људи, заједнички и у оквиру Покрета ћемо предочити ПЛАТФОРМУ која ће дефинисати ПРИНЦИПЕ, ПРОГРАМЕ, ЦИЉЕВЕ ЗАЈЕДНИЧКОГ НАСТУПА партија и странака ЛИЈЕВЕ И ГРАЂАНСКЕ ОРИЈЕНТАЦИЈЕ у Брчко дистрикту БиХ на наредним локалним изборима.
Увјерен сам да ово вриједи покушати јер Брчко дистрикт БиХ и Сребреница су по много чему специфични у нашој земљи, па је и окупљање свих ових опција на једној листи оправдано и сасвим могуће, и поред тога што међу странкама на нивоу државе и ентитета, па и на локалном нивоу, има много анимозитета!

Да се разумијемо власт Дистрикта је по мом мишљењу, а коју дијели и највећи дио јавности, најбоље функционисала када је дио власти била Социјалдемократска партија БиХ, и даље сматрам да на локалном нивоу поготово то може најбоље функционисати и убудуће у форми заједничког наступа лијево и грађански оријентисаних странака у Брчком, јер очигледно постојећи модел заснован на власти и интересима искључиво националних странака и њихових страначких и појединачних интереса нема будућност.

У међувремену мој је апел и позив грађанима да нам се придруже својим чланством и активностима има у Покрет СПД, уз моју захвалност што већ добијамо снажну подршку на већини портала и друштвеним мрежама, али и на терену.

Мирсад Ђапо
предсједник ПСПД Брчко

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img