Mirsad Đapo predsjednik Pokreta socijalne pravde i demokratije u Brčkom

U ponedeljak je u Brčkom i formalno počelo djelovanje Pokreta socijalne pravde i demokratije postavljanjem Đape Mirsada na čelo tog pokreta u Brčko distriktu, saopšteno je iz ove partije.

“Bosna i Hercegovina se, od Dejtonskog sporazuma do danas, nije nalazila u težoj političkoj i sigurnosnoj situaciji. Nakon opštih izbora koji su održani prije devet mjeseci još se nije formirala izvršna vlast na državnom i federalnom nivou. Zaustavljene su reforme i procesi približavanja države evroatlanskim integracijama. Etnonacionalističke stranke istrajavaju na daljnjim podjelama društva i države i svojim ucjenjivačkim zahtjevima blokiraju i onaj dio vlasti koji se formirao”, ocjenjuju iz Pokreta socijalne pravde i demokratije.

“Zakoni se ne donose, privredom vlada stihija, socijalno stanje građana je sve lošije, mladi ljudi napuštaju zemlju. Beznađe i apatija je opšte društveno stanje. Susjedne države se sve direktnije miješaju u unutarnje prilike naše zemlje i krše Dejtonski sporazum. Predstavnici međunarodne zajednice u našoj zemlji, čak i oni s aktivnim mandatom, posebno OHR, ne preduzimaju mjere na koje su se obavezale i koje bi morale činiti”, dodaju iz PSPD-a.

U takvim okolnostima, u Sarajevu je 29.06.2019. godine, održana Osnivačka skupština Pokreta socijalne pravde i demokacije (Pokret SPD) s ciljem formiranja snažne društvene platforme za promjenu toga stanja. U Pokret su uključene, preko svojih delegata, političke organizacije i organizacije civilnog društva, te pojedinci iz javnog i političkog života Bosne i Hercegovine.

“Od strane predsjednika PSPD-a prof. dr. Ive Komšića dato mi je ovlaštenje da predstavljam aktivnosti i politiku ove nove društvene platforme pri čemu ćemo se snažno zalagati za promjenu ambijenta i zaokret sa negativnog ka pozitivnom kursu kako u Brčko Distriktu tako i u cijeloj BiH. Da interesovanje građana nije malo, dokazuje učlanjenje preko 200 građana Brčko Distrikta u ovaj pokret”, poručio je nekadašnji gradonačelnik Brčkog, gospodin Đapo Mirsad.

Pokret socijalne pravde i demokratije radi na ujedinjenju ljevice te uveliko teku pregovori sa političkim subjektima na zajedničkom izlasku na lokalne izbore koji će se održati ove godine, dodaju iz ove partije.

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime