Мирослав Томић поново у притвору: Осумњичен за припрему тешке крађе и недозвољено држање оружја - nula49.com
spot_img
spot_img

Мирослав Томић поново у притвору: Осумњичен за припрему тешке крађе и недозвољено држање оружја

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

На приједлог Тужилаштва Брчко дистрикта БиХ, Основни суд у Брчком одредио је притвор Мирославу Томићу (32)* осумњиченом да је прије неколико дана у насељу Дубраве, југозападно од Брчког, покушао и припремао тешке крађе и од раније недозвољено држао оружје.

Једномјесечни притвор Томићу, осуђиваном за слична кривична дјела, али и за убиство суграђанке, одређен је због опасности да би боравком на слободи могао поновити кривично дјело.

Тужилаштво спроводи нову истрагу против Томића због сумње да је током ноћи између 27. и 28. септембра у Дубравама, с циљем прибављања противправне имовинске користи, проваљивањем у угоститељски објекат „108“ покушао тешку крађу. Сумња се да је најприје бацањем камена разбио стакло на прозору објекта, а затим употребом физичке снаге извршио подваљивање прозора на висини од око 210 цм и користећи мердевине закорачио у унутрашњост објекта. Пошто се активирао противпровални аларм осумњичени се, примијећен од власника, удаљио са лица мјеста не завршивши започето дјело – наводи се у наредби о спровођењу истраге. Сумња се, такође, да је у том мјесту, од неутврђеног периода па до 30. септембра, када је ухапшен, у помоћном објекту држао ручну бомбу непознате производње. Уз бомбу, Полиција дистрикта Брчко приликом претреса пронашла је на истом мјесту скривена средстава за која се сумња да су била намијењена за извршење кривичног дјела тешке крађе, одузела их, те је под надзором Тужилаштва наставила ефикасно процесуирати осумњиченог.

Томић је лишен слободе 30. септембра и сутрадан доведен у просторије Тужилаштва које је, због опасности да би боравком на слободи могао поновити кривично дјело, предложило суду да му одреди притвор. Прихвативиши тужилачки приједлог, суд је донио рјешење о притварању осумњиченог на период од једног мјесеца. Иако се осумњичени може жалити Апелационом суду Дистрикта, жалба на рјешења о притвору не задржава његово извршење. Уз притварање осумњиченог, Тужилаштво и Полиција интензивно настављају прикупљање доказа за кривична дјела тешке крађе (из члана 281 став (1) Кривичног закона Брчко дистрикта БиХ), у покушају, недозвољеног држања оружја или експлозивних твари (из члана 365 став (1) Кривичног закона) и припремања кривичног дјела (из члана 333 Кривичног закона).

Подсјетимо, Тужилаштво је средином године окончало поступак против Томића по оптужбама да је почетком године управо у Дубравама извршио провалу у једну породичну кућу, а затим је запалио. За тешку крађу и паљевину, Томић је крајем јула пред Основним судом неправоснажно осуђен на јединствену казну затвора од двије године и шест мјесеци.

*Предузимање радњи кривичног гоњења према одређеној особи не значи да је та особа заиста и одговорна за почињење кривичног дјела. Према принципу пресумпције невиности, свако се сматра невиним за кривично дјело док се правоснажном пресудом не утврди његова кривица.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img