Milić: Sredstva za grantove preusmjeriti u privredu

U pripremi je dopuna Zakona o izvršenju budžeta Brčko Distrikta BiH za 2020. prema kojoj neće biti zastupničkih amandmana koji su se do sada odnosili na kapitalne investicije i grantove nevladinim organizacijama.

– Moram pohvaliti predstavnike političkih partija u Skupštini Brčko Distrikta BiH zbog odluke da prilikom usvajanja budžeta za ovu godinu neće biti amandmana za izdvajanje sredstva za grantove. To je ono na čemu smo svi insistirali, a takođe, kada je riječ o sredstvima koja su se već našla u prijedlogu budžeta, zbog nemogućnosti bržeg djelovanja na pripremi budžeta koji bi trebalo da se nađe pred poslanicima u srijedu, biće donesena dopuna Zakona o izvršenju budžeta gdje će se zabraniti korištenje sredstava po tim stavkama. Najveći dio tih sredstava preusmjeriće se u privredu. Ponašaćemo se odgovorno i ozbiljno i nakon okončanja borbe sa zdravstvenog aspekta se posvetiti privredi, na ozbiljan i konstruktivan način. Pratićemo entitete u svemu što budu preduzimali – izjavio je gradonačelnik Brčko Distrikta BiH Siniša Milić na konferenciji za medije Kriznog stožera Brčko Distrikta BiH.

Odjeljenje za privredu, sport i kulturu u saradnji s Privrednom komorom, Udruženjem poslodavaca, Skupštinskom komisijom za ekonomsku djelatnost i Direkcijom za financije razmatra niz mjera.

-Ono što se spominje u entitetima je nešto što će se i u Brčko Distriktu preduzimati, od zahtjeva prema bankama za odgađanje isplate kredita za određeni period za privredu i građane, do eventualno isplate doprinosa za zaposlena lica čija je djelatnost pogođena uvedenim mjerama zbog koronavirusa – naveo je Milić.

Predloženi budžet Brčko Distrikta za 2020. godinu iznosi 256.239.993,00 KM, a krajnji rok za usvajanje ovog dokumenta je 31. mart, kada prestaje važiti Odluka o privremenom finansiranju odjeljenja i institucija Distrikta.

 

 

 

(fena)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime