Милић: Прошле и ове године за “Видовданску трку” осигурано по 50.000 марака

Брчанске власти апсолутно разумију значај јачања спорта и спортских колектива у Дистрикту.

Стога је и ове године у буџету извојено око два милиона марака за ову област. Потпуно друго питање је како спортски колективи у складу са новим Законом о спорту те оном о удружењима и фондацијама, правдају раније додјељени новац односно аплицирају на јавне позиве из ове области.

- Реклама -

„Влада и Скупштина нису организатори манифестација, већ су дужни за њихово одржавање осигурати новац, који се додјељује на основу јавног позива на који могу аплицирати спортски колективи под условом да су оправдали додјељена средства из претходног периода. Они који то нису, по мишљењу стручне комисије, учинили на адекватан начин, односно према усвојеном Закону, не могу добити новац“, нагласио је предсједник брчанске Скупштине Синиша Милић.

У овом контексту, осврћући се на актуелна прозивања у јавности у којима се Синиши Милићу, најблаже речено, приговара да није учинио довољно да прошле а и ове године у Брчком буде уприличена традиционална „Видовданска улична трка“, Милић категорично одговара.

„Још једном наглашавам чињеницу да Влада и Скупштина нису организатори манифестација, већ су дужни за њихово одржавање осигурати новац који се додјељује на основу јавног позива на који могу аплицирати спортски колективи под условом да су оправдали додјељени новац из претходног периода. Конкретно за Видовданску трку, буџетски је планирано и издвојено и прошле и ове године по 50.000 марака. За ова средства односно организацију саме трке колико знам, расписан је јавни позив на који се нико није јавио, будући да је организатор раније трке био у проблему са правдањем средстава за претходну годину“, акцентира Милић.

Генерално, када је ријеч о правдању средстава може се поставити с правом питање, гдје су границе локалне власти. Наиме, да ли локална власт односно политичари, треба да утичу на комисије које примају правдања средства и одлучују о њиховој валидности.

„Ја искрено мислим да ми као политичари не би требали утицати на рад стручних комисија, па ни оне која се тиче спорта и спортских колектива“, сматра Милић. Јасно је да је цијели процес веома одговоран и технички прилично захтјеван.

„Оно што је сигурно јесте да сваки од субјеката у комплетној причи треба да на најбољи, потпуно одговоран и транспарентан начин, ради свој дио посла. То практично значи да Влада и Скупштина обезбједе новац, а организатори да проведу спортску активност, те да у складу са законима правдају средства која су добили. Уколико неко у том ланцу закаже, зна се тачно ко је и за коју област одговоран“, децидан је Милић.

Предсједник брчанске Скупштине каже да је готово сигуран да ће ствари и у овој области у наредном периоду изгледати пуно боље.

„Ја очекујем да ћемо ми кад је у питању и област спорта, довести до нивоа да та активност, односно јавни позиви за додјелу буџетских средстава теку предвиђеном динамиком, те да ће сва спортска удружења и клубови који заиста раде квалитетно, добити неопходна средства, те да ће ова прича бити иза нас бар кад је у питању буџет за ову и наредну годину“, закључио је предсједник Скупштине Брчко дистрикта БиХ Синиша Милић.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime