spot_img
spot_img

Milić potvrdio: Grupa bošnjačkih poslanika traži smjenu Kadrića

spot_img
spot_img

Grupa poslanika iz reda bošnjačkog naroda podnijela je danas Skupštini Brčko distrikta BiH inicijativu za razrješenje gradonačelnika Eseda Kadrića, koji je na tu funkciju izabran kao kandidat SDA, potvrdio je Srni predsjednik Skupštine Siniša Milić.

Milić je rekao da su inicijativu potpisali poslanici SBiH, SBB-a, NiP-a i SDP-a BiH, kao i poslanik romske nacionalne manjine.

“Prema Poslovniku o radu Skupštine Brčko distrikta, predsjednik parlamenta dužan je da sazove sjednicu na kojoj će se razmatrati inicijativa, i to u roku ne kraćem od 10 i ne dužem od 30 dana”, precizirao je Milić.

Do promjena unutar bošnjačkog bloka došlo je nakon što je gradonačelnik Kadrić prije nekoliko dana razriješio člana Vlade Brčko distrikta iz SBiH Nedima Hamzabegovića.

Prema Poslovniku o radu Skupštine distrikta, da bi Kadrić bio razriješen, inicijativu treba da podrži 19 poslanika, čiji glasovi uključuju i potrebne afirmativne. To znači da će prilikom rasprave i glasanja o razrešenju gradonačelnika biti potreban najmanje glas jednog poslanika iz reda hrvatskog naroda i najmanje po tri glasa poslanika iz reda bošnjačkog i srpskog naroda.

U odnosu na sedam poslanika Skupštine distrikta iz bošnjačkog naroda, potpisnika inicijative, stoji pet poslanika SDA koji podržavaju Kadrića.

 

 

 

(srna)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img