Milić: Pokušaj narušavanja regularnosti izbornog procesa u Brčkom je krivično djelo

Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić zatražio je od Tužilaštva i Policije distrikta da se intenzivnije angažuju na procesuiranju odgovornih za izborne krađe u Brčkom.

Gradonačelnik Siniša Milić je naveo da je regularnost izbornog procesa u Brčkom ozbiljno dovedena u pitanje manipulacijom sa spiskom birača koji treba da glasaju putem pošte.

- Reklama -

“Prema posljednjim informacijama negdje oko 6.400 birača iz Brčkog našlo se na tom famoznom spisku za glasanje putem pošte, što je zaista ogromna razlika u odnosu na 2016. godinu, kada je taj broj iznosio negdje oko 2.000 glasača“, rekao je gradonačelnik.

Milić je dodao da postoje informacije da se na terenu odvija i kupovina glasova što je još veći razlog da se Tužilaštvo i Policija uključe u ovaj proces.

“Ukoliko se budu prihvatili izborni rezultati koji su posljedica očiglednog krivičnog djela, onda smo zaista u problemu i definitivno bi takav vid izbora postao pravilo u Brčko distriktu, što nikako nije u duhu demokratije i ne odražava volju građana“, istakao je on.

Milić je naglasio da je nekoliko političkih subjekata uputilo zahtjev Centralnoj izbornoj komisiji za prolongiranje roka za zaključivanje biračkog spiska, kako bi građani imali dovoljno vremena da intervenišu u slučaju nepravilnosti, kao i da se on tom zahtjevu u potpunosti pridružuje.

“Ukoliko se Centralna izborna komisija bude oglušila o taj zahtjev i ostavi građanima samo 24 časa za upćivanje žalbe, onda rizikuje da i CIK – a ima ulogu izbornom inženjeringu“, rekao je Milić.

Dodao je i da,  ukoliko ovakav princip izbornog inženjeringa prođe, da izbori će postati klasična trgovina i razbojništvo.

Zbog toga je  pozvao građane da i dalje prijavljuju sve nepravilnosti koje se tiču kupovine glasova i prevara u vezi sa glasanjem putem pošte.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime