spot_img
spot_img

Милић: Покушај нарушавања регуларности изборног процеса у Брчком је кривично дјело

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Градоначелник Брчког Синиша Милић затражио је од Тужилаштва и Полиције дистрикта да се интензивније ангажују на процесуирању одговорних за изборне крађе у Брчком.

Градоначелник Синиша Милић је навео да је регуларност изборног процеса у Брчком озбиљно доведена у питање манипулацијом са списком бирача који треба да гласају путем поште.

“Према посљедњим информацијама негдје око 6.400 бирача из Брчког нашло се на том фамозном списку за гласање путем поште, што је заиста огромна разлика у односу на 2016. годину, када је тај број износио негдје око 2.000 гласача“, рекао је градоначелник.

Милић је додао да постоје информације да се на терену одвија и куповина гласова што је још већи разлог да се Тужилаштво и Полиција укључе у овај процес.

“Уколико се буду прихватили изборни резултати који су посљедица очигледног кривичног дјела, онда смо заиста у проблему и дефинитивно би такав вид избора постао правило у Брчко дистрикту, што никако није у духу демократије и не одражава вољу грађана“, истакао је он.

Милић је нагласио да је неколико политичких субјеката упутило захтјев Централној изборној комисији за пролонгирање рока за закључивање бирачког списка, како би грађани имали довољно времена да интервенишу у случају неправилности, као и да се он том захтјеву у потпуности придружује.

“Уколико се Централна изборна комисија буде оглушила о тај захтјев и остави грађанима само 24 часа за упћивање жалбе, онда ризикује да и ЦИК – а има улогу изборном инжењерингу“, рекао је Милић.

Додао је и да,  уколико овакав принцип изборног инжењеринга прође, да избори ће постати класична трговина и разбојништво.

Због тога је  позвао грађане да и даље пријављују све неправилности које се тичу куповине гласова и превара у вези са гласањем путем поште.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img