Милић: Дан српског јединства биће обиљежен и у Брчком - nula49.com
spot_img
spot_img

Милић: Дан српског јединства биће обиљежен и у Брчком

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Предсједник Скупштине Брчко дистркта Синиша Милић изјавио је да је обиљежавање Дана српског једниства, слободе и националне заставе веома важно због различитих и политичких и других притисака и покушаја ревидирања историје да би се одвојили дијелови српског народа од јединственог српског корпуса.

Он је истакао да му је драго да се наставља обиљежавање овог празника и на простору Брчког јер он на симболичан начин свједочи о томе да Срби идентитетски припадају јединственом корпусу српског народа ма гдје год он живио.

“Сама симболика овог празника везује се за почетак пробоја Слоунског фронта. Слобода је кључни идеал српске историје не само да би се он изучавао кроз историју већ да бисмо схватили да је то идеја за коју су многе генерације положиле животе”, рекао је Милић новинарима.

Он је навео да су у називу овог празника садржани кључни идентитетски појмови када су у питању Срби, те да је слобода кључни елемент идентитета српског народа.

“Обиљежавњем овог датума, не само 15. септембра, већ кроз свакодневни плебисцит морамо да потврђујемо да смо и даље опредијељени за слободу, за тековине за које су многи положили животе, да бисмо то сачували за будуће генереције”, навео је Милић.

Он је додао да ће сутра тим поводом у Брчком гостовати угледни историчар Милош Ковић који ће говорити о слободи, као кључном идеалу српске историје.

Владе Републике Српске и Србије одлучиле су да Дан српског јединства, слободе и националне заставе заједнички празнују 15. септембра. На овај дан је 1918. године почео пробој Солунског фронта.

 

 

(agencije)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img