spot_img
spot_img

Меморандум о сарадњи: Побољшати положај Рома у Брчком

spot_img
spot_img

Предсједник Скупштине Брчко дистрикта Синиша Милић, градоначелник Брчко дистрикта Есед Кадрић и представник ромске заједнице у Дистрикту Мејра Шечић потписали су данас Меморандум о сарадњи чији је циљ побољшање положаја Рома у овој локалној заједници.

Предсједник Милић рекао је да ће се формирати посебно радно тијело које ће пратити реализацију обавеза из Меморандума што ће допринијети интеграцији ромске популације у локалној заједници као једном од постављених циљева те да су, према захтјеву Рома, дефинисане четири области дјеловања.

„На овај начин су представници Владе и Скупштине исказали добру вољу да раде на свему ономе што може допринијети интегрисању ромске популације у наше локално друштво. Овај меморандум почива, прије свега, на Повељи Уједињених нација и другим међународним конвенцијама које утврђују и промовишу права припадника мањина“, рекао је предсједник Милић и додао да је ово још један значајан корак ка унапређивању статуса ромске мањине као најбројније мањине на простору Дистрикта.

Градоначелник Есед Кадрић подсјетио је да Влада Дистрикта, кроз Одјељење за избјеглице, расељена лица и стамбена питања, спроводи пројекте и програме из области стамбеног збрињавања ромске популације и да интензивно ради на укључивању ромске дјеце у наставно-образовни процес што је већ дало добре резултате.

Градоначелник Кадрић је напоменуo да је Брчко дистрикт свим становницима, укључујући и Роме, обезбиједио здравствену заштиту те да се, у сарадњи с неким јавним предузећима, раде програми запошљавања Рома.

Представник ромске заједнице у Дистрикту и посланик у Скупштини Брчко дистрикта Мејра Шечић рекла је да је задовољна потписаним Меморандумом јер су у њему дефинисане четири области дјеловања, и то: здравство, запошљавање, образовање и стамбено збрињавање Рома.

Потписивању Меморандума претходило је подизање ромске заставе на јарболима испред зграде Скупштине и Вијећнице, а поводом обиљежавања Међународног дана Рома 8. априла.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img