spot_img
spot_img

Medicinari mirnom protestnom šetnjom nastavili započeti štrajk

spot_img
spot_img

Više od 450 doktora, medicinskih tehničara i zaposlenih u JZU „Zdravstveni centar Brčko“ danas su drugom mirnom protestnom šetnjom od brčanske Bolnice do gradske Vijećnice nastavili ranije započeti cijelodnevni štrajk.

Član štrajkačkog odbora dr Edin Hodžić rekao je da su u toku pregovori sa Vladom Distrikta ali da značajnijeg pomaka nema.

„Izražavamo prvenstveno nezadovoljstvo uslovima rada u našoj zdravstvenoj ustanovi, a samim tim i statusom zdravstvenih, medicinskih i nemedicinskih radnika. Intenzivirali smo razgovore sa Vladom Distrikta i pričaju se samo detalji koje smo znali od ranije, a tiču se povećanja plata od deset odsto i plaćanje putnih troškova, ali to nisu svi problemi koji tište zdravstvene radnike,“ naveo je Hodžić i naglasio da radnici neće odustati od štrajka do ispunjenja njihovih zahtjeva.

On je rekao da su i štrajkači spremni na ustupke, te izrazio nadu da će od Vlade Distrikta dobiti konkretne prijedloge kako bi se što prije štrajk okončao.

Doktor Samir Mujkić rekao je novinarima danas da Vlada daje deklarativnu podršku u rješavanju štrajka ali kada se priča o detaljima nailazi se na svojevrstan zid.

„Vlada nije spremna da se aktivno uključi u rješavanje nagomilanih problema. Od nas traže da obustavimo štrajk i da razgovaramo,“ naveo je Mujkić ponovivši stav štrajkačkog odbora da će nastaviti obustavu rada do ispunjenja njihovih uslova.

„Dobili smo dojave čak i prijetnje od strane pojedinih službenika Vlade da oni koji se nastave suprostavljati će dobiti otkaz i mi smo voljni da dobrovoljno potpišemo ako treba da ćemo svi podnijeti ostavku i dati otkaz“, naglasio je Mujkić neprecizirajući od koga su došle prijetnje.

On je naveo da su one neformalne, nezvanične, a neke čak i anonimne ali precizno adresirane da se članovi pregovaračkog tima i štrajkačkog odbora sami prepoznaju ne bi li se obeshrabrili i isključili od procesa koji je započeo.

Mujkić je naveo da je od 13. marta ove godine kada je počeo štrajk, napravljena lista minimalnih medicinskih usluga koja se poštuje i koja je ujedno garancija da zdravlje stanovnika neće biti ugroženo.

Štrajkači su danas nakon protestne šetnje svojim potpisima na Trgu mladih u centru grada u cijelosti podržali organizovani štrajk u borbi za bolji socijalno-ekonomski položaj radnika u zdrastvu.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img