spot_img
spot_img

“Математичке нелогичности” у Брчком: Тражи се поновно отварање врећа на 34 бирачка мјеста

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Запримили смо, обрадили и унијели резултате изборног материјала са 140 бирачких мјеста на подручју Брчко дистрикта. ЈИС апликација Централне изборне комисије БиХ прихватила је обраду уноса изборних резултата са 139 бирачких мјеста.

Рекла је ово новинарима на данашњој конференцији Андреа Мркоњић, предсједница Изборне комисије Брчко дистрикта.

“Једно бирачко мјесто, 200c040, није било могуће обрадити кроз апликацију ЈИС, и о томе смо обавијестили ЦИК БиХ и чекамо у наредном периоду инструкцију како поступити са изборним резултатима са наведеног бирачког мјеста”, додала је Мркоњић.

Ријеч је о чињеници да бирачки одбор на том мјесту није унио и попунио резултате и податке за ЗР образац и апликације није аутоматски прихватити све резултате, појаснила је она.

“Након уноса свих изборних резултата, ЈИС апликација је упозорила на математичке нелогичности на одређеним бирачким мјестима. Таквих је 34 и упутила нас на захтјев за поновно отварање врећа, а у сврху правилног обједињавања изборних резултата”, додала је предсједница брчанске Изборне комисије.

Она је додала и да је сада на ЦИК-у да одлучи за која бирачка мјеста је потребно поново отварати вреће.

Уколико дође то такве наредбе, Изборна комисија Брчко дистрикта поступиће у складу са утврђеном процедуром.

Изборна комисија Брчко дистрикта добила је податак да је укупно било 37.762 гласача, а након обраде изборних резултата са 139 бирачких мјеста број гласачких листића у гласачкој кутији је 24.903.

ЈИС апликација, дакле, није прихватила обраду за 12.859 гласачких листића са подручја Брчко дистрикта, а очекују се инструкције ЦИК-а за даље поступање.

“Морамо причекати одлуку ЦИК-а и видјети хоћемо ли добити наредбу да за 34 бирачка мјеста буде поновно отварање, а у сврху правилног обједињавања изборних резултата”, рекла је Мркоњић.

 

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img