Loši efekti rada Vlade i Skupštine u Brčkom

- Reklama -

Loši efekti rada Vlade i Skupštine u Brčkom vidljivi su već dugo u mnogim oblastima, i potrebno ih je, zbog boljeg života građana, što prije mijenjati, tvrde u vladajućim strukturama, opoziciji, privredi.

Čak je i supervizor Majl Skenlan upozorio da je u Brčkom primjetan visok stepen korupcije i nepotizma.

- Reklama -

Odlazak oko 100 Brčaka mjesečno na Zapad zbog egzistencije, više je od tragedije, tvrde privrednici. Nestaju stručni i obučeni radnici, ostaju da rade, uglavnom, partijski poslušnici.

– Odlaze zbog, kako kažu, veoma lošeg političkog ambijenta, odnosno, zbog “nikakve budućnosti” koja im se obećava po pitanju zapošljavanja, statusa – kaže Jelenko Ilić, presdjednik Privrede komore Distrikta.

Krizu takođe generiše nedostatak investicija!

Stranih u Brčkom nikad nije bilo, a domaćih, skoro nikako.

Smanjenje proizvodnje i usluga, i manja potrošnja, uslovi su i za umanjenje koeficijenta za indirektne poreze. Strah i u vladajućim strankama, da bi, zbog toga, i budžet bio mnogo manji.

– Distrikt Brčko trebalo bi da sprovede odgovarajuće reforme, ali ja msilim da je prevashodan fokus na svima nama je da stvorimo bolji ambijent kako bi privukli domaće i strane inevsticije – kaže poslanik u Skupštini Distrikta Siniša Golić.

Nakon supervizorove posjete, u proceduru hitno ide predloženi Zakon o budžetu, kojim bi kapitane investicije, umjesto da su 15 godina na čekanju kao do sada, morale biti utrošene najaksnije za dvije godine.

– Ukoliko ovakav zakon o budžetu bude usvojen, mislim da će to omogućiti i bržu realizaciju kapitalnog budžeta, jer će se kandidovati samo oni projekti kod kojih je obezbijeđena projektna dokumetacija i riješeni imovinski odnosi – ističe Siniša Milić, gradonačelnik Brčkog.

Supervizor Majl Skenlan prozvao je i odgovorne u Brčkom za neefikasnu lokalnu upravu.

Prvi put pomenuo je visoki kriminal, korupciju i nepotizam, tvrde u opoziciji.

Zato je reforma zakona ovdje prijeko potreba, iako je teško izvodljiva, tvrde u opoziciji.

Milan Purić, poslanik, kaže da nema ništa od promjena samih zakona, ukoliko ne budu primjenjivani zakkoni koji utvrđuju sankcije onih koji ih krše zarad ličnog interesa.

Supervizor upozorava da će u Brčko dolaziti jednom mjesečno, da utvrdi šta je urađeno, i kuda ide ovaj grad na Savi?

 

 

 

(rtrs.tv)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime