Lijepe vijesti: U brčanskim školskim klupama ove godine više prvačića

Ove školske godine u brčanske osnovne škole u prve razrede je upisano 707 učenika, što je više u odnosu na prošlu godinu kada je upisan 661 prvačić.

Mara Matkić, šef Pododjeljenja za predškolsko i osnovno obrazovanje, istakla je da je ove godine broj učenika enormno povećala Prva osnovna škola koja će imati preko 1.500 učenika, dodavši da i Peta osnovna škola u zadnje vrijeme bilježi povećan broj učenika pri upisu.

- Reklama -

“Prva osnovna škola ove godine je upisla 25 prvačića više nego prošle godine, a 39 više učenika u prve razrede nego što ih je izašlo iz devetih razreda. Peta osnovana škola je jedno vrijeme stagnirala i izgubila oko 200 učenika, a zadnju i prethodnu godinu upisuju veći broj učenika, tako da je ove godine upisala 24 učenika više nego prošle godine”, precizirala je za Radio Brčko Matkić.

Od škola koje gube učenike, istakla je da prednjači Druga osnovna škola.

“Ova škola je upisala 29 učenika manje u prvi razred nego što je izašlo iz devetih razreda, a upisala je takođe dva ili tri učenika manje u prvi razred nego prošle godine. A od, uslovno rečeno manjih škola, učenike najviše gubi Deseta osnovna škola gdje je deveti razred ove godine završilo 36 učenika, a prvi razred je upisalo 18, dakle polovinu. Smanjuje se i broj učenika u Šatorovićima, Zoviku, Brki. A škole u Gornjem Rahiću i Maoči su sada stabilizovale broj učenika koje upisuju, iako su one u odnosu na prethodnih deset godina izgubile jako veliki broj učenika. Deveta osnovna škola je brojala nekada oko 900 učenika, a sada je taj broj pao ispod 500 i on se sada stabilizovao”, dodala je Matkić.

Govoreći o kapacitetima Prve osnovne škole u odnosu na broj uisanih učenika, naglasila je da je to jedina škola gdje se kod upisa od roditelja traži izvod iz CIPS-a.

“Za Prvu osnovnu školu, matičnu, ove godine je u planu izgradnja aneksa za koji se trenutno radi dokumentacija. Činjenica jeste da će određeni broj učenika ove godine nastavu pohađati u iznajmljenim prostorijama Gimnazije. Međutim, to je vjerovatno samo ove školske godine”, kazala je Matkić.

 

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime