spot_img
spot_img

Лијепе вијести: У брчанским школским клупама ове године више првачића

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ове школске године у брчанске основне школе у прве разреде је уписано 707 ученика, што је више у односу на прошлу годину када је уписан 661 првачић.

Мара Маткић, шеф Пододјељења за предшколско и основно образовање, истакла је да је ове године број ученика енормно повећала Прва основна школа која ће имати преко 1.500 ученика, додавши да и Пета основна школа у задње вријеме биљежи повећан број ученика при упису.

“Прва основна школа ове године је уписла 25 првачића више него прошле године, а 39 више ученика у прве разреде него што их је изашло из деветих разреда. Пета основана школа је једно вријеме стагнирала и изгубила око 200 ученика, а задњу и претходну годину уписују већи број ученика, тако да је ове године уписала 24 ученика више него прошле године”, прецизирала је за Радио Брчко Маткић.

Од школа које губе ученике, истакла је да предњачи Друга основна школа.

“Ова школа је уписала 29 ученика мање у први разред него што је изашло из деветих разреда, а уписала је такође два или три ученика мање у први разред него прошле године. А од, условно речено мањих школа, ученике највише губи Десета основна школа гдје је девети разред ове године завршило 36 ученика, а први разред је уписало 18, дакле половину. Смањује се и број ученика у Шаторовићима, Зовику, Брки. А школе у Горњем Рахићу и Маочи су сада стабилизовале број ученика које уписују, иако су оне у односу на претходних десет година изгубиле јако велики број ученика. Девета основна школа је бројала некада око 900 ученика, а сада је тај број пао испод 500 и он се сада стабилизовао”, додала је Маткић.

Говорећи о капацитетима Прве основне школе у односу на број уисаних ученика, нагласила је да је то једина школа гдје се код уписа од родитеља тражи извод из ЦИПС-а.

“За Прву основну школу, матичну, ове године је у плану изградња анекса за који се тренутно ради документација. Чињеница јесте да ће одређени број ученика ове године наставу похађати у изнајмљеним просторијама Гимназије. Међутим, то је вјероватно само ове школске године”, казала је Маткић.

 

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img