spot_img
spot_img

Kulturni centar Brčko: Patrijarhu Pavlu u spomen

Published:

spot_img

Izgrađen administrativni centar Srpske pravoslavne crkvene opštine Brčko. Prota Draškić: Zdanje se otvara povodom jubileja – 800 godina autokefalnosti SPC

Iako još nije stavljen u funkciju, od ove godine dvorište Crkve Uspenja presvete Bogorodice u brčanskom naselju Srpska varoš krasi prelepo zdanje Kulturno-administrativnog centra (KAC) Srpske pravoslavne crkvene opštine brčanske.

Po rečima protojereje stavrofora Nebojše Draškića, starešine hrama, ali i idejnog tvorca, slobodno se može reći i neimara ovog prelepog zdanja, svečano otvaranje KAC zakazano je za kraj maja ili početak juna ove godine.

– Kulturno-administrativni centar otvorićemo povodom 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i nosiće naziv “Patrijarh srpski Pavle”. Očekujemo da će svečanom otvaranju prisustvovati Njegova svetost patrijarh Irinej, koji će i osveštati ovaj značajan objekat za kulturni razvoj našeg srpskog naroda u Brčkom – rekao je prota Draškić.

On je podsetio da je osvećenje temelja obavljeno 24. novembra 2015. Izgradnja ovog objekta koji je koštao 1,8 miliona maraka je započela u proleće 2016. godine.

– Objekat je izgrađen zahvaljujući finansijskoj pomoći brčanske vlade, Vlade Republike Srpske, kao i od dobrovoljnih priloga naših vernika. U objektu imamo salu sa 230 mesta, zatim prostor za školu ikonopisa “Nebeska carica”, te salu za izložbe i hor “Sveti Stefan Dečanski”, koji deluje pri našem hramu. Obezbeđen je odgovarajući prostor za biblioteku i arhivu, kao i nekoliko kancelarija, što sve skupa iznosi oko 2.000 metara kvadratnih prostora – precizirao je prota Draškić.

Utisak koji posetilac ovog vrlo funkcionalnog objekta stekne je da je enterijer veoma lepo ukrašen originalnim mozaicima. Takođe, ugrađena je vrhunska audio-vizuelna oprema, koja će po rečima stručnjaka, obezbediti odlične uslove za izvođenje različitih kulturno-zabavnih sadržaja.

Ponosan Prota Draškić

Inače, istorija samog hrama Uspenja presvete Bogorodice je veoma burna i bogata. Još 1868. postavljen je kamen temeljac za crkvu, koja je sagrađena i osveštana 1874. godine.

Crkva je bila podignuta u romanskom stilu sa jednim velikim i tri mala tornja. Na zvoniku je bio časovnik, a u zvoniku četiri harmonična i glasna zvona.

Ustaše srušile hram

Početkom Drugog svetskog rata 1941. godine ustaše su srušile hram Uspenja presvete Bogorodice. Služba je nakon rata vršena u adaptiranoj zgradi učilišta, koja se nalazila u porti porušene crkve. Nažalost, i ova zgrada je 1968. godine zapaljena. Kamen-temeljac za novi hram postavljen je 1969, a hram je završen i osvećen 1971. godine. Ovaj hram koji je građen u moravsko-vizantijskom stilu 2002. godine je renoviran i proširen.

(novosti.rs)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img