Kružni tok obećanja

Znate li onu narodnu: Obećanje – ludom radovanje? Čini se da smo upali u začarani kružni tok obećanja, jer se krivica za odavno planirane, a još neizgrađene kružne tokove u našem gradu prebacuje sa Javnog preduzeća na Odjeljenja i tako – u krug.

Brčko je 2014. godine dobilo prvi kružni tok, u blizini Bolnice. Skoro četiri godine kasnije, ostaje jedini u našem gradu.

- Reklama -

Struka jasno kaže: Raskrsnica sa kružnim tokom sigurnija je od “klasične raskrsnice”, jer je smanjen broj konfliktnih tačaka, kao i brzina kretanja vozila, kako na prilazu, tako i u samoj raskrsnici.

Posljedice saobraćajnih nezgoda u kružnim raskrsnicama bitno se razlikuju od nezgoda u klasičnim raskrsnicama. Što je najbitnije, manje su teške i obično ne završavaju smrću ili teškim tjelesnim povredama.

Sve u svemu, kružni tok je mnogo funkcionalniji od obične raskrsnice. Veća sigurnost, manje kolone (pošto se odvija neprekidan saobraćaj), manje buke i emisije toksičnih gasova. Takođe, manja je potreba za prostorom, iako su istog kapaciteta. Dodatan plus su i manji troškovi održavanja.

Zašto onda Brčko ima samo jedan? Susjedna Bijeljina, poređenja radi, od kraja prošle godine ima 12.

Priče o izgradnji još sedam kružnih tokova (koji su Brčkom prijeko potrebni), počele su još početkom prošle godine. Tada je saopšteno da JP “Putevi” Brčko planira da dio dobiti ostvarene u 2013. i 2014. godini, u iznosu od 1.55 miliona KM uloži u nove kružne tokove. Dio novca tada je namjenjen i za podzemne garaže i kvalitetnije usluge na parking prostorima, ali to je tema za poseban članak…

Šestog jula prošle godine, Skupština Distrikta usvojila je prijedlog po kome bi JP Putevi gradili još sedam kružnih tokova u gradu. Iz Vlade su tada najavili da neće biti zastoja u izradi projektne dokumentacije, osim za “tri-četiri kružna toka, zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa”.

Prvog avgusta dobili smo i vijest koja je obradovala mnoge građane: “Uskoro rušenje zgrade za izgradnju kružnog toka u Eš naselju”. Crna tačka u saobraćaju cijelog grada, put koji iz naselja Eš vodi ka izlazu na Bijeljinsku cestu konačno će biti riješena! Iako datum izgradnje nije preciziran, nadležni su tada tvrdili da će izgradnja početi odmah nakon regulisanja imovinsko-pravnih odnosa za još jednu porodicu, koja trenutno ne živi u zgradi predviđenoj za rušenje. Sredstva za taj kružni tok, oko 250.000 KM, obezbijeđena su već tada.

I već u julu prošle godine iz JP “Putevi” potvrdili su da je plan da izgradnja kružnih tokova počne kako bude pristizala projektna dokumentacija. Pretpostavljali su tada da bi u toj građevinskoj sezoni mogla biti završena tri ili četiri kružna toka. U slučaju da ne znate – završeno ih je nula. Koliko ih je i započeto.

Danas – još jedno obećanje. Radovi na kružnom toku u naselju Ilićka “mogu početi na proljeće i sve aktivnosti na izgradnji trebale bi biti završene u okviru šezdeset kalendarskih dana, a možda i kraće”.

Idejno rješenje i projektna dokumentacija već su urađeni, obezbijeđeni su i lokacijski uslovi, a izdavanje građevinske dozvole očekuje se početkom februara.

Sa ovom, stigla je i manje lijepa vijest – nadležna Odjeljenja u Vladi Distrikta nisu odobrila lokacijske uskolve za još šest kružnih tokova (Izbor, Klanac, Merkur, Kasino, Kuglana i Eš naselje), jer Regulacionim planovima na tim lokalitetima nije predviđena kružna raskrsnica i jer još uvijek postoje neriješeni imovinsko-pravni odnosi.

Da li će barem stanovnici Ilićke dobiti kružni tok ili ćemo se i dalje vrtiti u krug, ostaje da se vidi…

 

 

 

 

 

(nula49.com)

 

1 komentar

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime