spot_img

Do kraja aprila isplata svih podsticaja u poljoprivredi

Published:

- Advertisement -

Podsticaji u poljoprivrednoj proizvodnji za 2016. godinu još nisu u potpunosti isplaćeni ali je resorno odjeljenje ipak dobilo rok do kojeg ovaj posao mora privesti kraju.

Do 31.12. 2016. godine isplaćeno je oko 4.300.000 maraka podsticaja u poljoprivrednoj proizvodnji. Resorno odjeljenje je u januaru mjesecu ove godine tražilo od Vlade da odredi krajnji rok do kojeg bi podsticaji za prošlu godinu bili u potpunosti isplaćeni.

“Do 31. marta zaključimo sve predmete u smislu da ih obradimo i da pokušamo da stignemo do kraja aprila isplatiti sve podsticaje. Oni će biti isplaćivati u 100% iznosu jer su sredstva obezbijeđena i rebalansom. Određeni dio odluka se već radi, ide kako dodatnih 20% pošto je jedan broj korisnika već dobio prvobitnih 80%, a s druge strane pokušavamo u ravnomjernom odnosu da radimo i nove odluke u 100% iznosu”, kazao je Saša Tanić, šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

Preko 4.000 zahtjeva podnešeno je tokom 2016. godine za podsticaje u poljoprivrednoj proizvodnji. Rebalansom budžeta je obezbijeđeno 1.860.000 maraka te se iznos za podsticaje popeo na preko 9.000.000 maraka.

“Nemamo mi sektorsku strategiju da bismo tačno znali koje kulture se najviše podstiču. U odjeljenju postoji baza podataka iz kojih se mogu izvući sve informacije. Mnogo je ratarstva, raznih žitarica a isto tako i govedarstva i svinjogojstva i slično. Voćni smo kraj pa se značajan dio poljoprivrednika bavi i time te i to podstičemo”, kazao je Tanić.

Budžetom za 2017. godinu je planirano povećanje sredstava za podsticaje u poljoprivredi.

“U prijedlogu budžeta će se naći iznos od 8.370.000 maraka. Procjena odjeljenja je da bi to bilo dovoljno za 100% isplatu svih zahtjeva. Ako bude bilo potrebe za dodatnim sredstvima rebalans je uvijek tu”, kazao je Tanić.

Oko eventualnih novina u poljoprivrednim podsticajima za 2017. godinu je još rano govoriti, tvrdi šef odjeljenja. Ipak postoje određena razmišljanja a bit će izvršene i konsultacije sa ljudima iz struke. O svemu konačnu riječ treba dati Vlada Brčko distrikta.

 

 

(brcko.tv)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img