Komisija za ravnopravnost polova i “Beba više” o diskriminaciji žena prilikom zapošljavanja

Komisija za ravnopravnost polova i Udruženje građana „Beba više“ održali su danas okrugli sto o diskriminaciji žena prilikom zapošljavanja.

Milijana Simić, koordinator udruženja „Beba više“ upoznala je učesnike rasprave sa podacima o više anonimnih prijava vezanih za slučajeve otpuštanja trudnica, diskriminaciju prilikom zapošljavanja i uslovljavanja da u periodu od više godina nakon zapošljavanja ne mogu da rađaju.

- Reklama -

– Lično sam bila u situaciji kada mi je poslodavac kod koga sam pokušala dobiti posao rekao da mu se kao radnik sa devetomjesečnom bebom ne isplatim – rekla je Simićeva. Ona je istakla da u realnom sektoru ima poslodavaca koji poštuju prava radnika ali da je više onih koji to ne rade zbog čega su pozvali predstavnike vlasti da im pomognu u rješavanju ovih problema.

– Pokušaćemo da zajedno spriječimo diskriminaciju prema mladim ženama. Ona ne smije biti prisutna i uradićemo sve što je u našoj nadležnosti. Obratićemo se nadležnim institucijama, predstavnicima poslodavaca i Vladi Brčko distrikta da institucionalno stanemo na kraj takvim dešavanjima u Brčko distriktu BiH – rekla je Lidija Ljubojević, predsjedavajuća ove komisije. Dodala je da je nedopustivo da institucije Brčko distrikta finansiraju vantjelesnu oplodnju, a da se s druge strane opstruiše zapošljavanje mladih žena i budućih majki.

Željko Lazarević, predsjednik ovog udruženja rekao je da je problem ove vrste najprisutniji u realnom sektoru zbog čega su odlučili da pokrenu akciju „Naš tim brojniji za devet mjeseci“.

– Sve poslodavce koji budu poštovali prava žena, sadašnjih i budućih majki, stimulisaćmo dodjelom plakete, a sve one koji se drugačije budu ponašali javno ćemo prozivati putem društvenih mreža – rekao je Lazarević.

Predsjedavajuća Komisije Lidija Ljubojević i predsjednik Udruženja „Beba više“ Željko Lazarević potpisali su danas Memorandum o saradnji, a sjednica Komisije o ovoj temi biće nastavljena.

Pored predstavnika NVO i Inspektorata Brčko distrikta koji su danas bili na sjednici Komisije, na narednoj raspravi se očekuje prisustvo i učešće predstavnika poslodavaca, nadležnih odjeljenja Vlade, Sindikata i Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH.

 

 

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime