spot_img
spot_img

Komisija za odlučivanje o sukobu interesa u Brčko distriktu BiH pokrenula 46 postupaka provjere

spot_img
spot_img

Komisija za odlučivanje o sukobu interesa Brčko distrikta BiH saopštila je danas da je u prvom dijelu godine pokrenula 46 postupaka o utvrđivanju istinitosti podaka koje su nosioci javnih funkcija unijeli u svoje imovinske kartone sa podacima dobijenim po službenoj dužnosti od nadležnih institucija.

Predsjednica Komisije Admira Mujić rekla je da je uspješno riješeno 38 postupaka dok su ostali u toku i da neslaganja podataka do sada nije bilo, osim u 11 slučajeva gdje je došlo do povreda nespojivosti podataka. Razlog za to je što nosioci javnih funkcija ne mogu biti članovi izvršnih organa određenih udruženja i fondacija ukoliko to udruženje ili fondacija dobijaju više od deset hiljada KM iz budžeta Distrikta.

Ona je potvrdila da je Komisija zaprimila nekoliko anonimnih prijava o nespojivosti funkcija nosilaca javnih funkcija i da je nakon provjere utvrđeno da takvih slučaje za sada u Distriktu uopšte nema.

– Utvrdili smo po službenoj dužnosti nakon dvije zaprimljene prijave da nije bilo nespojivosti funkcija, ali apelujemo na građane ako imaju određena saznanja da mogu putem naše internet stranice podnijeti prijavu nakon čega ćemo je ispitati, rekla je Mujić.

Ona je rekla da je prijavljen jedan bračni par gdje su oba supružnika nosioci javne funkcije, ali jedan od njih nije član u organima nadzora, rukovođenja ili upravljanja u pravnom subjektu, te da u tom slučaju nema elemenata nespojivosti funkcija.

U narednom periodu tvrdi Mujić, Komisija će se više posvetiti kontroli podataka štednih i tekućih računa koje nosioci javnih funkcija imaju u domaćim bankama i provjeravati vjerodostojnost podataka koje su prethodno nosioci javnih funkcija u svom izvještaju naveli.

 

 

(fena)

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img