spot_img
spot_img

Kolo srpskih sestara sašilo 60 posteljina za brčansku pedijatriju

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Чланице Кола српских сестара „Мајка Јевросима“ из Брчког приводе крају реализацију пројекта шивења 60 комплета постељина за одјељење Педијатрије Болнице у Брчком за шта су добиле намјенска срeдства из буџета Дистрикта.

Предсједница Кола, Славојка Иљић каже да је ријеч о пројекту „Економско оснаживање жена у локалној заједници“ за шта су добило 5.730 марака.

„Пројектом је предвиђено шивење постељина за дјечије одјељење наше Болнице, а постељине су шиле жене из Кола уз помоћ још неких жена које су се придружиле нашим чланицама“, каже Славојка Иљић.

Потпредсједница кола Живана Мирић, наглашава да су урадили онолико колико су могли.

„Урадиле смо један диван посао, а поред тога упоредо се бавимо и другим пословима као што је сортирање старе гардеробе, а свакодневно нам се јављају и они који траже храну и хигијенске пакете“, каже Мирић.

Једана од оних које су највише ангажоване око шивења постељине је и Јела Марић која истиче да је ово веома осјетљив посао који тражи пуну пажњу. А на питање шта ју је највише привукло да се укључи у рад Кола српских сестара Јела каже:

„Хуманост. Из хуманих разлога сам пришла овом послу, поготову када видим да је помоћ дошла у руке онима којима је потребна и да су нам ти људи захвални. Не треба нам ништа више“, нагласила је Јела Марић.

С обзиром да иду васкршњи празници поводом којих Коло српских сестара традиционално дијели хуманитарне пакете најсиромашнијим породицама, а предсједница Кола српских сестара Славојка Иљић је овом приликом позвала све оне који имају могућности да уплате средства на рачун Кола и на тај начин помогну куповину васкршњих хуманитарних пакета.

„Сваким даном је све више људи који су у стању социјалне потребе и који нам се обраћају за помоћ. Раније смо увијек имали бар оно основно као што је уље, брашно, шећер, макароне и хигијенска средства и могли смо да помогнемо тим људима. Међутим, ми више нисмо у могућности ни то да им пружимо јер не добијамо никаква средства за рад удружења“, појаснила је Славојка Иљић.

Према њеним ријечима овакав начин расподјеле буџетских средстава удружењима је нереалан и сматра да надлежни под хитно морају нешто урадити како би се то промијенило јер, како је рекла, хуманитарна удружења у дистрикту Брчко би морала имати посебан статус с обзирм на активности које обављају и којим се баве.

„Ми јесмо хуманитарно удружење, али ако немамо средстава да некоме помогнемо онда се можемо само угасити“, истакла је Славојка Иљић.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img